Meny 

 

Sportrening

 

Litt om blodspor..
Ansvarlig for tekst: Kjersti Reksen

 

Alle hunder sporer! De går med nesa i bakken og leser notater, brev og beskjeder.
Hensikten med sportrening er at sporingen skal foregå målrettet! Å trene spor er en flott aktivitet – både for den som går foran og den som går bak i lina…

Blodspor

Den egentlige hensikten med å trene blodspor, er å øve opp hunden til å bli ettersøkshund etter skadet vilt. Dette legger premissene for hvordan sporet skal utøves. Hunden skal arbeide sanset, rolig og i et behagelig gå tempo gjennom sporet. Mange av oss har bare sporadisk – eller ingen - kontakt med jakt og viltmiljøer. Å trene spor med blod er allikevel å anbefale - som ypperlig (!) aktivisering av bikkja,- og kanskje også med mål om å delta på prøver.

Utstyr

Du behøver ei god sporline, 10-12 m lang. Den skal være så glatt at den ikke hekter seg opp i busk og kratt (fås kjøpt på f. eks www.bole.no). Det er også å anbefale å bruke en skikkelig spor sele.

Blod må man jo også sjølvsagt ha! Matblod får du kjøpt i dagligvareforretninger, de fleste steder, iallefall. Vi bruker 0,5 dl blod pr. 100 m spor, så det er ikke store mengder som behøves.

Mange bruker ei spruteflaske for å blodlegge sporet, andre bruker sporleggerstav (svamp bundet på en pinne). Det viktige er at blodet blir ”plassert” nede på bakken når du går opp sporet.
I slutten av alle spor, skal det vanke en premie til hunden. Det beste er sjølvsagt en viltdel, hvis det er å oppdrive. Noen saftige lever biter eller en favorittleke kan sjølvsagt også gjøre nytta!

Hvordan trener vi blodspor – hvordan begynne?

Det finnes mange oppskrifter som virker! Noen ganger må vi bruke litt forskjellige virkemidler, alt etter hvilken hund vi trener med.

Sporet

Tenk deg at hunden skal gå spor med nesa i bakken. Han skal konsentrere seg om sporet, og ikke ruse ut på overvær. De første sporene forsøker vi derfor å legge i medvind… iallefall ikke i direkte motvind!

De første sporene er rette, og kan være fra 50 til 100 m lange. Blodet fordeles jevnt gjennom hele sporet. Dytt blodet godt nedi bakken der du går, og for all del… bruk ikke for mye blod!

”Premien”; skank, skinn eller annen premie legger du i slutten av sporet... og så; når du har gått opp sporet, vandrer du ikke samme vegen tilbake. Gå en god runde utenom sporet før du kommer tilbake til utgangspunktet.

Slepespor:
Bind hunden slik at han ser deg mens du går de første spor meterne Dra med deg viltdelen (eller annen premie) i ei snor slik at hunden ser denne blir dratt i sporet.

De første sporene kan gjerne være slepespor. At hunden ser premien forsvinne øker motivasjonen – og forståelsen for oppgaven.

Å gå sporet med hunden

Ta med deg hunden – ferdig påkledd med sele og utkveilet sporline – til sporstart.
La hunden få jobbe med sporet sjøl, og ti stille!

Når du ser at bikkja er på sporet, følger du rolig etter. La det gjerne bli noen meter mellom deg og hunden. Du skal ikke gå og tråkke på bakbeina hans – det kan virke forstyrrende! Sporlina utgjør kontaktleddet mellom deg og hunden. Du skal holde rundt lina i ett grep, ikke kveil den rundt handa, la den subbe bakken bak deg.

Når hunden når sporslutt skal det være julaften!! Lek, godbiter og moro!
Ta av lina som tegn på at jobben er gjort.

Så enkelt er det å gå spor!!!