Dandie dinmont terrier

 

Mange raser gjør krav på en interessanthistorie, men Dandie Dinmont Terrierener unik idet den er den eneste hunderasensom har fått sitt navn fra en litterær kilde.Sir Walter Scott ga den navnet i romanen"Guy Mannering" skrevet i 1874.

Dandie Dinmont Terrier er regnet som enav de eldste terrierrasene, antagligvisogså den rasen som har holdt seg mestuforandret gjennom tidene.

Opprinnelsesstedet er grenselandet mellomEngland og Skotland, rasen ble brukt tiljakt på småvilt og som hihund. Rasenhar blitt ivaretatt av britiske oppdretteresom virkelig har slått vakt om og tatt varepå rasens særpreg.Den engelske rasestandarden er nestenhelt uforandret siden den første ble skreveti 1876. Ingen motenykker har blitt tillatt,rasen skal fremdeles kunne utføre de  oppgavene den ble skapt til å utføre forflere århundrer siden.Bak de fleste punktene i rasestandardenfinnes det praktiske forklaringer.

Temperament

Dandien er glad, positiv ogvil være med der det skjer ting, samtidig som den innehar en filosofisk ro. Den gir seg sjelden inn i bråk, og hilser ufortrødent med viftende hale, på alle. Klovn med en konges verdighet og filosofen blant terrierrasene er uttrykk som ofte brukes. Den elsker menneskelig kontakt og trenger å være en del av familien. Den liker de fleste mennesker, er svært bundet til familien, men har ofte en person som er mer verdt enn alle andre. Som alle hunder behøver dandien en skikkelig oppdragelse. Den må lære seg hva den har eller ikke har lov til, gradvis trenes til å være hjemme alene og å gå løs. Får den tid til å tenke på saken, går det helt utmerket.

Utseende

Den moderne Dandien er typemessig meget lik sine forfedre. Med sin lange, smidige og s-kurvede kropp, det kraftige hodet og de store uttrykksfulle øynene er den svært ulik de øvrige terrierrasene. Mankehøyden skal være 20-28 vm. Vekten skal være  8-10 kilo for en hund i god arbeidskondisjon, den laveste vekten skal foretrekkes.

Hodet er krsftig og stort, pannen velvet. De store øynene og den store svarte nesen bidrar til det sjarmerende utssende. Dandien har to fargevarianter, sennep og pepper.
Sennep varierer fra lys krem til dyp maghogny med kremaktig hvitt hodehår.
Pepper varierer fra lys sølvgrå til mørk blåsvart med sølvaktig hvitt hodehår og gyldne ben og markeringer.

Fordi den har dobbel pels (dekkhår og underull) er det vesentlig at pelsen blir stelt jevnlig, slik at underpelsen ikke tover seg. Den røyter ikke, derfor må pelsn trimmes 2-3 ganger i året. Trimmingen er ikke vanskeligere enn at de fleste kan lære seg å gjøre dette selv.

 

Egne erfaringer er det beste omdømmet, og her er noen slike fra Dandie-eiere:

- Stor hund i lite format, kosete, barnevennlig, fredelig, intelligent, nyskjerrig

-stor personlighet, egenrådig på en bedårende måte, perfekt temperamnet

-blir virkelige familiemedlemmer, en perfekt rase for barn, tenåringer, voksne og pensjonister

-lojale og kjærlige, men likevel i stand til å vokte hus og hjem.

 

For mer informasjon send mail til post@norskterrierklub.no

 

 

(+47) 97 47 49 44