Om rasen

RAS (Rasespesifikk Avelsstrategi) for Airedale Terrier, godkjent av Norsk Kennelklubb.

Airedaleterrieren er den ideelle allround-hund, som kombinerer terrierens beste egenskaper med den større hundens kvaliteter. Full av humør og lekelyst hele livet, evig nysgjerrig og frampå – og samtidig robust, selvstendig, uredd og et lojalt familiemedlem. Den har også ubegrensede bruksmuligheter innenfor både jakt og alle typer hundesport.

Som den største av de 33 terrierrasene blir airedalen kalt ”terriernes konge”. I tillegg til å være en hengiven familiehund og turkamerat, er den en flerbrukshund med mange unike egenskaper. Den har en sterk vilje og karakter, men er samtidig positiv og lærevillig. Pelsen røyter praktisk talt ikke ved rett stell, med lang pels minner airedalen mest om en koselig bamse.

Rasestandard  Airedaleterrieren skal være muskuløs, energisk og ganske kompakt i kroppen. Hannene er 58-61 cm i mankehøyde, tispene ca. 56-59 cm. Hodet skal være langt og edelt med knapt synlig stopp, øynene små, intense og mørke, mens ørene skal være relativt små, V-formede og båret langs kinnene. Pelsen skal være hard, tett og ru med strie dekkhår. Sadelen og oversiden av halen og nakken er svart eller grizzlet (gråmelert), mens resten av hunden er tan-farget (brun). Noen få hvite hår på brystet er tillatt.

Airedaleterrieren skal ha et skarpt uttrykk, raske bevegelser, på tærne av forventning ved den minste foranledning. Karakteren sees i øynenes uttrykk, ørebæring og rett oppstående hale. Den skal være utadvendt og selvsikker, vennlig, modig og intelligent. Alltid våken, ikke aggressiv, men fryktløs.

Pelsstell og helse  Airedaleterrieren er en trimmerase. Pelsen skal ikke klippes, da det vil føre til at den blir myk og mister glans og farge, i tillegg til lettere å trekke til seg vann og smuss. Til gjengjeld røyter den ikke ved rett stell. Airedalen har en dobbelpels med tett, stri dekkpels og et mykere lag med underull. Minst to ganger i året bør pelsen trimmes ned ved at dekkhårene nappes ut. Man kan også holde pelsen nede ved å nappe hver 4-6 uke. Uansett bør man jevnlig gre godt gjennom pelsen. Holdes pelsen kort, vil en underullskniv gjøre en god jobb med å fjerne myk ull.

Airedale Terrier rasegruppen holder kurs i trimming hvert halvår, og det finnes profesjonelle som tar imot hunder til trimming mot betaling.

Generelt er airedaleterrieren en sunn rase uten rasespesifikke helseplager. HD forekommer som hos de fleste større raser. Man skal også være oppmerksom på hudproblemer som våteksem, ofte som en følge fukt kombinert med mangelfullt pelsstell.

Utbredelse i Norge  Airedaleterrieren var på topp i popularitet i Norge på 60- og 70-tallet. Det høyeste registreringstallet var i 1973 med 321 nye avkom. I det siste har registreringstallene ligget på rundt 60 pr år, og det er om lag ti oppdrettere som har vært aktive de seinere årene.

Humørspreder  En airedaleterrier er en hund med et herlig humør, alltid parat til lek og moro og til å være med på det som skjer. Den er utpreget sosial og imøtekommende, men samtidig med et visst vaktinstinkt på hjemmebane. Som familiemedlem er airedaleterrieren den ideelle hund, og den kan bli en super kamerat for barna såfremt de er vant til hverandre.

På typisk terriervis er airedalen en selvstendig personlighet som kan være vanskelig å kommandere og styre. Tvang og avstraffelse virker helt mot sin hensikt, og blir det for mye ensidig repetering kan airedalen lett kjede seg. Men gjennom motivering, lek og konsekvent håndtering er det knapt grenser for hva en airedale kan læres opp til.

En airedaleterrier kan tilpasse seg mange ulike miljøer og livssituasjoner. Den går vanligvis godt overens med andre hunder og er ingen bråkmaker, men vil heller ikke trekke seg hvis den blir utfordret. Den er ikke gneldrete av natur, hvis den bjeffer har den normalt en grunn.

Airedaleterrieren er en sporty hund som tåler godt med mosjon og aktivisering. Likevel er den flink til å innordne seg etter eierens aktivitetsnivå, og blir normalt ikke rastløs hvis den må ta det litt roligere en dag. 

Brukshund  Rasen ypperlig egnet som brukshund på forskjellige områder. I land som Tyskland og USA brukes airedaleterrieren langt mer enn i Norge både som bruks- og jakthund.  Her i Norge har vi blant annet hatt godkjent lavinehund og førerhund innen rasen. Like etter krigen deltok rasen med stor suksess i NM i hundespann. Den er en glad mottaker av lydighetstrening, og vi har sett den som deltaker på agilitystevner. Med sin styrke og intelligens kan den læres opp til det meste, og også sporsøk og kløv er ypperlige aktiviteter for en airedaleterrier. Det finnes også airedaleterriere i Norge som brukes i dyreassistert terapi.


 

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44