Amerikansk nakenterrier

Opprinnelsesland USA.
 
Proposjoner: Rektangulær kropp. Proposjoner forhold til størrelse. 
 
Pels: Behåret , stri , broken eller lang pels er ikke tillat, og hårløs variant. 
 
Farge: Behåret: Hvit, tofarget ( bi color) , tricolor, mørk ( sabel) eller brindlet.  
I tillegg vil farge , sort,gyllenbrune ( tan i alle nyanser) , sjokoladebrun ( fra leverfarget til sjokkoladebrun), blå, og lys blåbrun, aprikosfarget, og lemonfarget ( fra orange til blekgul).
 
Helhetsinntrykk: Liten til middels stor, . Middels kraftig benstamme, ikke så tung at den virker grov, men ikke så lett at den virker luftig. Glatte muskler. Moderat kraftig, med fast glatt og flat muskulatur.
 
Adferd: Aktiv, energisk, våken intelligent. Med rett trening og sosialisering blir de en utmerkede kjæledyr og viser stor hengivenhet til sine eiere . Beveger seg med stolt holdning som antyder kraft, smidighet og fart.
Rasen egner seg godt til forskjellige typer hundesportaktiviteter, som agility, og lure cousing på grunn av de raskebevegelsene ,intelligensen og energien og i tillegg sitt jaktinstinktet.
 

Amerikansk nakenterrier stammer fra Rat Terrier som tradisjonelt har vært en gårdshund i USA. Hunderasen stammer fra hunder som de amerikanske immigrantene hadde med seg til USA på slutten av 1800 tallet.

Amerikansk Rotteterrier ble bygd opp av raser som Old English White Terrier, Manchester Terrier og Bullterrier. Senere i avl brukte man hunder som Fox Terrier, Toy Fox Terrier, Beagle, Whippet og Italiensk Mynde. Hurtighet og følsom nese var hundens viktigste egenskap og ble prioritert i avl. Fra 1910 økte American rotteterrier i popularitet. Fram til 40 tallet var rasen veldig populær på gårder i USA. 

Høsten 1972 ble det født en naken valp i et kull med Rotteterriere. Valpen hadde rosa hud med store svarte flekker. Oppdretteren gav bort denne valpen til noen venner, Willie og Edwin Scott. Familien Scott gav sin nya valp navnet Josephine og hun ble godt tatt imot av familien. Hun viste seg å være den perfekte familiehunden - intelligent, energisk og lojal. 

Når Josephine va ca. 1 år ble hun paret med sin far og fikk et kull med fire valper. En av valpene var nakne, resten hadde pels. Josephine fikk flere kull, men det tok lang tid før hun skulle få flere valper som var uten pels. Når hun var 9 år ble hun paret med sin sønn og fikk sitt siste kull i desember 1981. Kullet bestod av fire valper hvor to var nakne, en hannhund og en tispe. Med dette kullet ble Josephine og hennes valper starten på det vi i dag kjenner som Amerikansk nakenterrier. Familien Scott startet kennel Trout Creek og sammen med en veterinær startet de et avlsprogram. Nye blodslinjer blir til med paring av Amerikansk rotteterrier. Disse gir avkom med pels, og valper som bærer på genet for hårløshet.

I 1998 ble rasen godkjent som American Hairless Terrier av American Rare Breeds Association og National Rat Terrier Club. 1999 godkjente The United Kennel Club (UKC) Amerikansk nakenterrier som en hårløs variant av Rat Terrier, og i 2004 ble Amerikansk nakenterrier godkjent at UKC som en selvstendig rase. 

I oktober 2011 innførte AKC (American Kennel Club) rasen til sitt FSS program, Foundation Stock Service, som var første steget mot en full godkjenning hos AKC. Fra og med januar 2016 ble Amerikansk nakenterrier fullt godkjent som egen rase hos AKC. Rasen er relativt ny i Norge.Første hunden ble importert til Norge i 2011, og første kull ble født i 2014.

Amerikansk nakenterrier er en liten til middels stor hund. Den har normalt en mankehøyde mellom 25 og 40 cm og kropp med lengde/høydeforhold på 10:9. Norsk rasestandard er 30 -40 cm.

 

Vekt varierer alt fra 4 til 15 kg. Forventet levealder for en Amerikansk nakenterrier er 12 til 16 år. Den finnes i to varianter, kalt hårløs og behåret. 

Dette er den eneste nakenhundrasen som har recessive arveegenskaper for hårløshet, noe som betyr av avkommet må arve egenskapene for hårløshet fra begge foreldrene for selv å bli hårløse.

Alle hudfarger og kombinasjoner er tillatt hos den hårløse varianten foruten merle eller albino. 

Den behårede varianten kan være hvit, to-farget (bi-color), tre-farget (tricolor), mørk (sable) eller brindlet. I tillegg anerkjennes sort, gyllenbrunt (såkalt tan, i alle nyanser), sjokoladebrun (fra leverfarget til lys sjokoladebrun), blå og lys blåbrun (blue fawn), aprikosfarget (fra orange til blek gulaktig), og lemonfarget (fra fra orange til blekgul). Stri, broken eller lang pels hos den behårede varianten er ikke tillatt. 

Amerikansk nakenterrier beveger seg med stolt holdning som antyder kraft, smidighet og fart. Forfedrene ble brukt til jakt på rotter og andre skadedyr, men uten pels er den uegnet til all form for jakt, selv om de fremdeles har et sterkt jaktinstinkt. Rasen egner seg godt til andre hundesportsaktiviteter som agility og lure coursing fordi den beveger seg raskt, er intelligent og energisk i tillegg til at den har sterkt jaktinstinkt. 

Som alle andre hunderaser har også Amerikansk nakenterrier noen utfordringer med helse. American kennel club anbefaler for eksempel at oppdrettere av Amerikansk nakenterrier tester avlshunder for hjertesykdommer, patellaluksasjon og Calvé-Legg-Perthes sykdom i tillegg til at hundene får en evaluering av hofter. I Sverige anbefaler raseklubben for Rat og Amerikansk nakenterrier at hunden testes for øyesykdommer som PRA og PLL. 

 
For mer informasjon send mail til post@norskterrierklub.no
 
    

 

(+47) 97 47 49 44