Helse

Helsestatus på Terrier Brasileiro er at de er en relativt frisk rase, men det finnes allikevel noe som går igjen oftere og som bør sjekkes ved 12 mnd alder og registrere resultat hos NKK for enklere kartleggingsarbeid videre. 

Det som sjekkes/utføres på 12 mnd hos NKK godkjent veterinær er patella lux og øyelysning med gonioskopi.

Ellers så er det under her en dypere forklaring av lidelser som kan forekomme. Vi ser en del øyelidelser, noen totalt ufarlige og bare en forandring i øyet, noen mer alvorlig som må behandles. Det er også tilfeller av hud/skinnlidelser som allergier, furonkulose, CDA.

 

PATELLA LUKSASJON

Dette betyr at kneskålen kan flyttes fra sin normale posisjon. Tilstanden er forårsaket av svekket 
ligamenter/muskler rundt kneskålen eller for grunn fure der patella skal ligge eller at festet på patella er skjevt på leggbeinet. Patella luksasjon i ett eller begge bakbenene er en av de vanligste ortopediske sykdommer hos hunder, og det er mest sannsynlig arvelig selv om man er usikker på arvegangen. En hund som lider av patella luksasjon kan unngå å legge vekt på foten, halte eller hoppe over trinn når den beveger seg. Gradering av patella luksasjon skjer på en skala fra 0-3 hvor grad 0 innebærer en normal patella og i grad 3 blir patellaen permanent luksert. Man ønsker at så mange 
avlsdyr som mulig har klasse 0/0. En hund av grad 1 kan brukes i kombinasjon med en 
hund som har klasse 0. Grad 2 eller 3 skal ikke brukes i avl. Legger med en link til trening for hunder med patella luksasjon under her og den kan man forsøke om hunden ikke er smertepåvirket og sterkt plaget. Hvis hunden viser tegn til ubehag ved utføring av noen av disse øvelsene bør man også avslutte og ta kontakt med veterinær/ortoped.

7 fine øvelser for hunder med patellaluksasjon! (nht.no)

 

MPS (Mukopolysakkaridose type VII)


MPS er en metabolsk sykdom som påvirker skjelettet. Typen som finnes i TB er kjent for å være forårsaket av en 
mutasjon i et gen (GUSB).
I brassen viser sykdommen seg som en alvorlig skjelettdysplasi der valper ikke kan gå riktig på grunn av deformerte bein og ledd. Berørte valper må avlives. Fordi man er tvunget til å avlive en syk valp relativt raskt etter fødselen, betyr dette at en valpekjøper aldri kan få en syk valp, en voksen hund kan aldri bli syk med MPS.
Sykdommen er arvet på en autosomal recessiv måte. Den eneste gangen valper kan bli  syk er når man parrer to hunder som bærer MPS-genet. Hvis du er usikker på hundens status, kan du teste den enten hjemme om man bestiller en test eller hos veterinær. Ta kontakt med raserepresetant om du ønsker mer info om testing eller følg linken under for å bestille test selv.

LABOKLIN (UK)| Genetic Diseases | Dogs| MPS ( Mucopolysaccharidosis type VII)

 

CDA (Color Dilution Alopecia)

CDA er en genetisk sykdom som oppstår hos individer som er dillute (en blå farge er en dillute av svart, en isabella farge er en dillute av brun). Dette er en form for hårsekkdysplasi som påvirker områdene som er blå og isabella, hvite pelsområder påvirkes ikke. Noen hunder med sykdommen har helt normal pels, mens andre lider av hårtap og infeksjon i huden. Syke hunder fødes friske og vanligvis oppstår symptomer ved 2-3 års alder. Hårene på det berørte området er sprø, og bryter derfor lettere av. Hårene fornyes senere enn vanlig og det resulterer i hårløse områder til slutt. Sykdommen oppstår også hos svarte individer, men kalles da BHFD (Black hair follicular dysplasia) og er uvanlig. Diagnose kan gis ved hjelp av hudbiopsi. En hund med bekreftet CDA skal ikke brukes i avl. Det finnes pr nå ingen test som kan forutsi hvem som har denne sykdom før den bryter ut og vises i pelsen.

 

ALLERGIER
Allergi hos hunder betyr at kroppens immunsystem overreagerer med allergiantistoffer mot 
stoffer i miljøet som den normalt skal tåle. Den vanligste allergien er luftbåren allergi, så 
kalt atopisk dermatitt, så kommer matallergi. Symptomer manifesterer seg fremfor alt som: 
kløe og betennelse i huden. Allergi er en sykdom som utvikler seg over tid og symptomer 
oppstår vanligvis når hunden er mellom 6 måneder og 3 år gammel.

 

ØYELYSING

Formålet med øyelysning er å oppdage symptomer på arvelige øyesykdommer. Noen øyesykdommer er slik at de kan påvirke avl for både den enkelte med diagnose og relaterte hunder som foreldredyr, søsken og avkom og i andre tilfeller kan hunden brukes med begrensninger. Dette er de sykdommene vi øyelyser for i hovedsak:

 

DISTICHIASIS

Dette innebærer feilgrodde/feilstilte øyevipper. Et enkelt eller få misgrodde øyevipper trenger ikke alltid forårsake problemer. Et stort antall feil dyrkede øyevipper forårsaker derimot irritasjon på hornhinnen og kan forårsake slitasje så vel som smerte. Man kan plukke bort øyevippene under lokalbedøvelse, men disse vokser ofte tilbake. I mer alvorlige tilfeller av disticchiasis kan det være 
nødvendig for å fjerne hårene kirurgisk. Hunder med alvorlig grad av distichiasis bør ikke brukes i avl.

 

PHTVL / PHPV

Dette er at restene av et blodkarsystem som forsyner øyets linse med ernæring 
i fosterperioden regenereres unormalt. Endringene er gradert fra 1 til 6. Jo høyere tall 
jo mer alvorlig avviket og den medfølgende dårligere syn. Individer med grad 2 eller høyere bør ikke brukes i avl. En hund med grad 
1 kan brukes i avl, men da i kombinasjon med et friskt individ.

 

PPM

Dette er en misdannelse av det fremre segmentet av øyet. PPM er vevstråder som kommer fra iris. De kan i tillegg til iris også berøre linsen eller hornhinnen. Milde endringer hos små valper kan vokse bort. En voksen hund med alvorlig PPM eller PPM som berører hornhinnen eller linsen, bør ikke brukes i avl. Mild PPM bør kun brukes i kombinasjon med et friskt individ.

 

IRISHYPOPLASI

Dette er en medfødt underutvikling av iris muskler som påvirker størrelsen på pupillen. 
Iris regulerer lyset i øyet ved å trekke seg sammen ved skarpt lys og utvide seg i mørkere
belysning. Manglende evne til å regulere lysinngangen kan påvirke evnen til å se i noen belysninger. 
Endringen skjer hovedsakelig hos blåøyde hunder, men kan også forekomme hos 
brunøyd. En hund med irishypoplasi kan myse når den blendes av skarpt lys

 

GLAUKOM

Pektinatligament-dysplasi (PLD) eller goniodysgenese. Trange avløpsvinkler Glaukom (”grønn stær”) er en øyesykdom som skyldes at væsketrykket inne i øyet blir høyere enn normalt. Normalt skal det være en balanse mellom væsken som produseres i øyet og væsken som dreneres ut igjen. Væsken forlater øyet i avløpsvinkelen mellom hornhinne og regnbuehinne (iridocornealvinkelen). Hos hunder med glaukom er det dårligere avløp av væske fra øyet enn normale hunder. Det fører til at væsketrykket inne i øyet kan stige og det utvikles glaukom. Glaukom er en smertefull og alvorlig øyesykdom. Det er en sammenheng mellom unormale iridocornealvinkler og glaukom, og det er vist at nære slektninger av glaukom-hunder oftere har unormale vinkler enn hunder fra linjer der det ikke forekommer glaukom. Men det er ikke slik at alle hunder med unormale vinkler utvikler glaukom, heller ikke slik at en hund med normale vinkler med absolutt sikkerhet ikke utvikler glaukom. Flere faktorer er involvert i utvikling av arvelig glaukom, og vi kjenner ikke til alle de medvirkende faktorene. Det er også slik at flere tisper enn hannhunder får glaukom.

 

 

(+47) 97 47 49 44