Helse

Helseanbefalinger Bullterrier

Styret i NTK's Rasegruppe for bullterrier har følgende avlsanbefalinger:

 

Hjerteundersøkelse med Doppler ultralyd og EKG

Norsk Forening for Veterinær Kardiologi har liste over godkjente veterinærer i Norge som utfører hjerteundersøkelse med Doppler ultralyd.

Med denne undersøkelsen sjekkes størrelse på hjerte, blodstrøm, lekkasjer, hastighet m.m. Og man får her avdekket om det ligger noen hjertefeil på hunden, man ikke hører med vanlig stetoskop avlytting.

 

Nyrer, UPC verdi

Urine Protein Creatinine skal ikke overstige 0,3 i verdi. Dette er en enkel test å ta, da den innebærer å levere en urinprøve fra morgenurinen til sin dyrlege som da kan måle hvor mye protein og kreatin som er i urinprøven. Dette for å avdekke om det ligger noen nyreproblemer hos hunden. Om verdien overstiger 0,3 skal ikke hunden avles på og hunden bør utredes for nyresykdom.

Tidligere tok man også ultralyd av nyrene for sjekk av PKD, men nå har det kommet en DNA test som markerer det muterte genet som forårsaker disse cystene.

 

Patella undersøkelse

Patellaluksasjon er en arvelig disponert sykdom hvor kneskålen forskyves ut av sin normale posisjon i lårbenet. Liste over godkjente veterinærer som utfører denne undersøkelsen finnes hos NKK.

 

Hørsel

Hørselstest BAER er en test for å sjekke om hunden har hørselsdefekter. Denne undersøkelsen har nå endelig blitt tilgjengelig i Norge hos Sires on Ice. Selv om vi tenker at de fleste buller er «døve» med tanke på deres til tider selektive hørsel kan det være en god attest å ha det bekreftet at bullen virkelig hører.

 

Klinisk hudstatus/ Okulær (visuell) besiktning

Klinisk hudstatus utføres ved at veterinæren undersøker hundens hud og pels nøye. Dette for å avdekke eventuelle hudsykdommer. Undersøkelsen beskriver hundens hudstatus på den aktuelle undersøkelsesdagen. Det anbefales en årlig undersøkelse.

 

DNA tester

De siste årene har det kommet flere DNA tester på markedet som er spesifikke for vår rase. Laboklin kom nylig med en DNA testpakke til Bull terriere og Miniature bullterriere som omhandler PLL, LAD, LP og PKD. PLL er en øyesykdom som forekommer på miniature bullterrier, men ikke utbredt på bull terrier, men det lønner seg å kjøpe pakken fremfor testene hver for seg.

Disse prøvene krever en enkel EDTA blodprøve som tas hos veterinær og sendes inn for analyse. Testene bestilles og analyseres av Laboklin Gmbh & Co i Tyskland. Dette er alle arvelige alvorlige sykdommer det anbefales og teste for, så her kommer en kort beskrivelse av testene;

 

PLL er en arvelig øyesykdom, der linsene i øynene løsner og forskyves ut av sin normale stilling, dette kan resultere i glaukom og blindhet.

LAD er arvelig immunsvikt der valpene i tidlig stadie har dårlig utvikling, svakt immunsystem, hudsykdommer som kan karakteriseres utfra en bleket pelsfarge og også såre og deformerte poter. De fleste LAD valper dør før de når 8 ukers alder. Disse valpene omtales også som Zink valper.

LP er en arvelig nervesykdom hvor hunden får lammelser i strupehodet, og vil slite med å få puste. Nervene får ikke gitt signaler til musklene i strupehodet som styrer svelg og luftrørsåpning.

PKD er en nyresykdom hvor hunden utvikler cyster i nyrene. Cystene vokser og nyrefunksjonen blir redusert, sykdommen ender med total nyresvikt og kan dessverre ikke opereres. Symptomene er ikke merkbare i det tidlige stadiet, men vil vise seg med unormalt mye drikking, dårlig matlyst, hyppig urinering, vekttap, oppkast og depresjon.

Dette er dessverre en utbredt sykdom hos vår rase så som tidligere nevnt over er det viktig å sjekke UPC status for å utelukke nyresykdom og også teste for PKD for å sjekke arveligheten for denne sykdommen.

 

DNA tester gir svar på om hundene er fri for det respektive genet det testes for eller om de er bærere i form av clear eller carrier. Det anbefales og parre med clear på clear, men det gjøres unntak der det parres med clear på carrier, men det skal ikke forekomme en carrier på carrier parring. Om man velger å bruke en clear på carrier parring bør valpene testes før de selges slik at de selges med kjent status på disse prøvene.

 

/Userfiles/Sites/images/breeding.jpg/Userfiles/Sites/images/breeding2.jpg

 

 

(+47) 97 47 49 44