Om rasen

Informasjon om Bull terrier

Hva er en bull terrier?

En bull terrier er en engelsk hunderase, hvis vugge sto i Birmingham ca. år 1860. Bull terrieren er en majestetisk hund, som ikke ligner på noen annen hunderase. Den har et imponerende, særeget hode som er formet som et langt egg, med de trekantete øyeåpningene høyt plasserte, men dypt innsunket i skallen. Kroppen er kompakt og massiv, hunden er kraftig bygget, og gir et inntrykk av kraft, styrke og smidighet. Den vanligste farven er hvit, men den forekommer i en mengde farvevarianter.
Rasestandard finner du her.
 

Description: Tre buller

 

Hvordan er så bull terrieren?

Bull terrieren er en stor personlighet, den har uomtvistelig en mangesidig natur, og spør man forskjellige bull terriereiere hvordan hunden deres er, vil man få en mengde forskjellige svar, som vil variere fra lat, saktmodig og mild, til krevende, vilter, sprelsk og aktiv. Egentlig bærer alle bull terriere en snev av disse egenskapene i seg - som de lar titte frem ved tid, anledning og alder. Men en del egenskaper ser det ut til at alle bull terriereiere kan enes om - og det er at bull terrieren er snill, sta, egenrådig, oppfinnsom, munter, humoristisk og veldig morsom. Spør man en bull terriereier om hvorfor valget falt på nettopp denne rasen, vil man få til svar: tøff, stilig, vakker, festlig og kjempe-morsom.

Fysisk er bull terrieren voldsomt sterk, med lynraske bevegelser - når den bestemmer seg for å være rask. Psykisk er bull terrieren veldig sterk, og meget spesiell, og har her også særegenheter som man heller ikke finner hos noen annen rase.

Bull terrieren er snill. Den er godmodig, utrolig menneskekjær, og finner seg meget vel tilrette som familiehund og kjæledegge. Den leker mer enn gjerne, og er kvikk i oppfattelsen, selv om den ofte gir et falskt inntrykk av å være det stikk motsatte. Den er munter, livsglad, og veldig morsom. Den er viden kjent for sine pussige og humoristiske innfall, og setter ofte igang med de mest uventede klovnestreker og bajaserier.

Men bull terrieren er også fryktelig sta, egenrådig, uhyre selvsikker og besluttsom. Den ønsker sjelden veiledning, men foretrekker å peke ut sine egne retninger. Bull terrierens vesen er en spesiell blanding av selvstendighetstrang og sosial avhengighet, den søker integritet, samtidig som den søker fellesskap, og i praksis vil dette si at en bull terrier er en hund som elsker å tilbringe tid sammen med menneskene sine, samtidig som den gjerne vil bestemme over seg selv.

Bull terrierren liker gjerne å få oppmerksomhet, og kan bli yr av glede dersom den får være i begivenhetens sentrum. Men den viser ofte, selv i de mest ståkete omgivelser, en fantastisk tålmodighet, og en forbløffende evne til å koble av og til å ta livet med ro.

Valpe- og unghundstiden med en bull terrier kan være veldig slitsom, dens egenrådighet og nonchalanse overfor andres meninger er årsak til mange tålmodighetsprøver, og den bør tidlig lære at den ikke kan sprade omkring å gjøre akkurat som den selv vil. Men den voksne, veltilpassede bull terrieren er en fryd og glede for sin eier, og det er sjeldent å møte noen som har angret på sitt valg av hund. Tvert om ser det ut til at bull terriereiere blir dypt fascinerte av rasen, og vanskelig kan tenke seg noe annet for fremtiden.


 /Userfiles/Sites/images/bull-med-bein.jpg
 

Passer bull terrier for alle mennesker?

Nei, det gjør den ikke. Bull terrier er en hund for skjønnere, - både når det gjelder bull terrierens spesielle utseende og dens spesielle natur.

Hvilke egenskaper trenger man for å ha bull terrier?

Sans for humor er veldig viktig, - fordi bull terrieren er en gjøgler, og hører hjemme hos mennesker som setter en god latter i høysetet, og som med et smil klarer å takle improviserte stunts og humoristiske handlinger, selv når man minst måtte vente det.

Stahet, bestemthet og myndighet, - fordi du må klare å stå urokkelig på ditt, når bull terrieren demonstrerer en stahet du ikke kunne tro var mulig.

Her er det viktig å huske at bull terrierens stahet ligger i dens natur, og betyr slett ikke at den er slem, har gemyttfeil eller er ondskapsfull. Den er rett og slett ikke programmert for å forstå at andre skal blande seg inn i dens saker. Derfor må du, med klokkeklar bestemthet og myndig autoritet lære den noe annet, ved å bevise at du er staere enn den, og at du ikke tillater at den herjer rundt med alt og alle som den selv vil.

Tålmodighet og sindighet, - fordi oppdragelsen av bull terriervalper av å til kan være en virkelig prøvelse, bull terrieren er så halsstarrig, at den gjerne prøver å trekke grensene langt ofterer enn hva som er vanlig hos andre hunderaser. Det er fullstendig bortkastet å miste besinnelsen, det skader mer enn det gagner, og gir grobunn for ett mistillits-forhold som hunden antagelig må slite med hele livet.

Mildhet, generøsitet og følsomhet, - fordi det under det tøffe ytre og den barske holdningen bor et følsomt sinn og et bløtt hjerte, som trenger mye kos, ros og kjærlighet, og som reagerer med sårhet og fortvilelse over urettferdig og hard behandling.

Årvåkenhet, - fordi bull terrieren er rask, kvikk og oppfinnsom.

/Userfiles/Sites/images/Bulle-med-ball.jpg
 

Hvordan leve med en bull terrier?

Bull terriere fungerer perfekt sammen med mennesker som respekterer hunden for det den er, og ikke gjør forsøk på å kvele dens natur, men som samtidig skjønner hvor grensene skal gå, og gir hunden den oppdragelsen den trenger for å kunne fungere i familien og samfunnet forøvrig.

Bull terrieren er av natur ingen dressurhund, til det er den for selvstendig, men den er sosial av vesen, og godtar helt greit alminnelig oppdragelse. Men likevel kan man finne bull terriere som ivrige deltagere, både i lydighetsringen, på agilitybanen og på brukshundtrening, for dersom man får bull terrieren til å trives med den slags arbeidsoppgaver, deltar den villig. Bull terrieren finner seg ofte vel til rette med å være i fokus, og den har en elefants hukommelse, egenskaper som kommer godt med hvis man ønsker å være med på forskjellige aktiviteter. Bull terrieren er istand til å bli en kløpper i alt det den synes er morsomt, men dersom den kjeder seg og synes oppgavene er noe skikkelig dill, har den lett for å bli tverr, og gidder ikke å samarbeide.

Passer bull terrier som byhund?

Bull terrier ser ut til å trives godt i byomgivelser og som leilighetshund. Den krever ikke allverdens plass, og den er heller ikke avskrekkende mosjonskrevende. I tillegg er de fleste bull terriere veldig nervesterke, og tåler godt å leve i den larmen og støyen bylivet fører med seg.

/Userfiles/Sites/images/Liggende-stolbull.jpg

Bull terrier som ensomhund - tosomhund og barnehund?

Bull terrieren passer godt til å bo sammen med enslige mennesker. Den gjør mye av seg, og det bor utrolig mye selskap, kameratskap og humor i en bull terrier.

Bull terrieren passer også godt som familiehund i et parforhold, fordi bull terrieren har stor evne til å dele sin oppmerksomhet og kjærlighet ut til flere. Men den almene regelen gjelder her som hos alle andre raser, oppdragelsen må man være enige om. Det som er forbudt hos den ene, må også være forbudt hos den andre, ellers skaper det forvirring hos hunden. Hos bull terrier kan dette skape ytterligere vansker, fordi bull terrieren veldig lett lar seg skjemme bort, og har den oppnådd fordeler hos den mest ettergivende av partene, vil den bli sta og masete for å få det som den vil hos den andre også.

Bull terriere og barn går også stort sett bra sammen. De fleste bull terriere er veldig glade i barn, de er selv barnslige av natur, og er ofte overbærende med støy og uro som følger med smårollinger. Man kan ofte se at voksne bull terriere som er viltre i omgang med voksne mennesker, avpasser adferden når de omgås barn, og bli rolige, hensynsfulle og forsiktige.

Men det er ingen regel uten unntak, og enkelte bull terriervalper kan være for voldsomme, egenrådige og masete for små barn. På den andre siden er det slett ikke alle barn som passer til å omgås hunder - og ingen hunder skal måtte gjennomgå hva som helst av barn, - hvor tålmodige og snille hundene enn måtte være.

Kan man bo med flere bull terriere sammen?

Ønsker man å ha mer enn en bull terrier, er det uten tvil best å velge en av hvert kjønn, så får man heller finne en løsning når naturen krever at de må holdes adskilt. To tisper kan også gå bra, men to hanhunder skal ikke bo sammen. En dag vil det gå galt, og selv om man en gitt gang kan høre om tilfeller som har lykkes, må man være klar over at det er absolutte unntak - og langt fra regelen.

/Userfiles/Sites/images/Hopp-og-sprett.jpg

Kan man holde bull terriere sammen med andre dyr?

Her finnes det ikke noe fasitsvar, det er med bull terriere som med andre hunder, noen tilpasser seg bra, noen gjør det ikke. Men bull terriere vil, som alle andre hunder, lett finne seg til rette med det de blir vante med fra de er små, og det er veldig mange bull terriere omkring som lever i flott harmoni, både med katter, fugler og andre dyr.

Bull terrier som omplasseringshund - går det?

Å ta i mot en omplassert bull terrier går stort sett usedvanlig greit, fordi den oftest er veldig nervesterk, samt veldig nysgjerrig, og tar dessuten i mot nye bekjentskaper med et åpent sinn. Men det er viktig å huske på at et miljøskifte likevel vil være en stor påkjenning for den hunden det gjelder, og her er det lett å la seg føre bak lyset av bull terrieren, fordi den oftest vil gi ett inntrykk av å ta alt det nye på strak arm. Man må gi hunden og ro, og all den tiden den trenger for å gjøre seg kjent med, og bli trygg på sine nye omgivelser, ellers kan resultatet bli en overstresset hund, som vil få vanskeligheter med å finne både indre og ytre ro.

 

 

(+47) 97 47 49 44