Om rasen
Cesky terrier: En drøm fra Tsjekkia
En manns drøm om den perfekte hihund, samt det faktum at vedkommende var genetiker ble begynnelsen på denne rasens oppstandelse: I kjølvannet av annen verdenskrig fikk cesky terrier se dagens lys.
Rasens historie
Cesky betyr "tsjekkisk", og rasen ble til i Tsjekkia. Da skotsk-terrier oppdretteren, jegeren og genetiker Frantisek Horak fikk diskutert fordeler og ulemper av hver sine raser med en sealyham terrier-eier, konkluderte han med at den ideelle hunden måtte befinne seg et sted midt i mellom disse to rasene. Målet for hans avlsarbeid var å få en hund som var mindre, bevegelig, med enkel pelspleie, praktiske dropp-ører og som er lettere håndterlig enn de to opprinnelige rasene. Dessuten skulle cesky være en utmerket jeger med god nese og stor jaktiver.
I 1963 ble rasen, som den første av tsjekkiske raser, godkjent av FCI. Det spesielle er at hele rasen ble dannet av tre individer. Rasen holdt på å dø ut flere ganger pga strenge restriksjoner under kommunisttiden, men på åttitallet startet man å regenerere rasen og etter kommunismens fall ble rasen "frigjort" fra politisk styrt avl.
Egenskaper og helse
Cesky er liten (6-10 kg), men den er fortsatt en robust hund. Den er muskuløs og solid bygd. Cesky er en glad og omgjengelig rase, men er tilbakeholden og skeptisk mot fremmede personer. En cesky valp må sosialiseres godt for at skepsisen ikke skal utvikles til redsel, noe som er uønsket hos en cesky. Voksne ceskyer derimot er nokså nysgjerrige og elsker å utforske omgivelser.
Cesky er ikke like vilter som andre terriere. Den tåler godt andre hunder og er som regel ikke kranglete. Som unghund er den aktiv, men som voksen er den rolig og sindig. Men: en cesky som har bestemt seg for å oppnå noe, gjør hva som helst for å nå målet også.
En cesky er meget knyttet til sin eier og setter pris på å kunne være med overalt. Den er lojal og hengiven. Som oftest er tur uten bånd ikke noe problem, en cesky løper sjelden langt unna eieren. Det er ikke et uvanlig syn å se en gjeng ceskyer gå på rekke og rad nøyaktig i eierens fotspor på tur. Cesky klarer å tilbakelegge lange avstander travende, men derimot passer den ikke for løping ved siden av sykkelen.
En cesky finnes i alle nyanser av grå, blåaktig farge, fra platina-lys til mørkegrå, nesten svart farge. Pelsen klippes, ikke trimmes som mange av de andre terrier-rasene (begge opprinnelsesrasene, sealyham og skotsk terrier trimmes). Klippingen fører til at pelsen blir silkemyk og at den ikke røyter. De fleste cesky-eiere lærer seg å klippe sine hunder selv. En cesky bør kammes minst en gang i uken for å holde pelsen flokefri. Silkepelsen fører med seg noen ulemper. På vinteren, når nysnøen kommer, risikerer man snøballer over hele hunden bare på noen minutter ute. Resten av året må man være forberedt på at cesky drar med seg en del av skogen hjem - kvister, nåler, løv og sand har en tendens til å sette seg fast i pelsen.
Cesky terrier har ofte umettelig appetitt og en tendens til å spise alt den kommer over. Rasen lider ikke av noen kjente sykdommer og lever lenge (ganske vanlig med 11-13 år, kan bli opptil 15). På grunn av sin begeistring for mat kan cesky ha problemer med vekten.
Hva kan dere finne på sammen?
Cesky har mer eller mindre blitt en selskapshund uten å miste noe av sin robusthet. Siden den kan og gjerne vil være med eieren overalt, er den et takknemlig turselskap både i skog og mark og på fjellet. Den har beholdt sin gode nese og kan med hell brukes til forskjellige sporøvelser og feltsøk (I Tsjekkia brukes den fortsatt som spor- og hihund). Cesky er en takknemlig utstillingshund, nysgjerrig på omgivelser, men rolig i ringen. Med litt trening av både eier og hund kan man raskt sette i gang med en utstillingskarriere.
På grunn av sin smidighet og spretten kropp kan den bli en ypperlig agilityhund, selv om den kanskje mangler litt fart for å hevde seg i den store sammenhengen. Takket være sin lærervillighet kan den lett oppnå gode resultater i lydighet og rallylydighet eller freestyle. Med vennlig hånd lærer den seg raskt vanlig hundeoppdragelse, men vær forberedt på at den ikke nødvendigvis deler din begeistring for avansert dressur. En cesky gjør ikke øvelser fordi den vil gjøre eieren til lags, trening må være lystbetont for den.
Cesky terrier finnes i dag over hele Europa, USA, Kanada og i Australia. Den første cesky kom til Norge på syttitallet og er i dag forholdsvis lite utbredt da det fødes ca ett kull i året.
Nedenfor ser du bildet fra den tsjekkiske standarden, slik skal den ideelle cesky ser ut:

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44