Om rasen
Engelsk Toy Terrier
Kort oppsumert kan en ETT brukes til utrolig mye, både Agility, blodspor, utstilling og besøksvenn i Røde Kors.
- ETT tåler lange turer i skog og fjell, selvsagt må man "gå hunden opp" gradvis.
- ETT liker å trene, så å bruke den i sporter som Agility er kjempekjekt for hund og eier!
- ETT er en kompakt og elegant miniatyrhund med terrierens temperament og karakteristiske trekk, altså en "stor hund" i liten format!
Historikk-Opprinnelse: Engelsk Toy Terrier har sin opprinnelse fra England og den sies å være den eldste miniatyrhund rasen. Den spores så langt tilbake som 1600 tallet og har felles aner med de andre terrier rasene som hører til den arbeidende Terrieren. Den ble tidligere kalt Black and Tan i opprinnelses landet og skiftet navn i 1960 til navnet den går under i dag, Engelsk Toy Terrier forkortet ETT. ETT’ene har sin forankring i de sorte rottefangende terrierne av det 19 århundre i England. Den var høyt verdsatt som en følge av sin årvåkenhet og utmerkede jaktlyst. Den blomstret opp og ble meget populær under den industrielle revolusjon i rotteinfiserte byer, på gårder og seilskuter. Den ble også brukt i veddemål blant veddelystne engelskmenn, de deltok i såkalte «Rottepitts» en sport som var høyt elsket rundt Manchester traktene på 1750 tallet. Det gikk ut på å slippe ut en og en hund i en bås med høye vegger for så å slippe ut masse rotter. Det var ETT’ene god på, og noen kjente individer innen rasen gjorde seg meget bemerket der som Tiny the Wonder på bildet under.
En Engelsk Toy Terrier gjør seg ofte bemerket der de traver frem. Forbipasserende kommenterer nettopp bevegelsene deres og de åpner opp for samtaler i mer enn ett tilfelle for eierne sine. Dersom en pionær på rasen Mary Wilson skulle beskrive en ETT med kun ett ord ville det ordet vært «Elegant» noe en lett kan forstå når man ser en ETT i bevegelse, i rasebeskrivelsen står det at de skal bevege seg i øket trav. En annen beskrivelse som også passer er Årvåkenhet. De reagerer på den minste lyd. Så om en får besøk er ETTen gjerne med til døren og hilser de nyankomne med et bjeff eller ti til den nyankomne er inspisert og godkjent som en av flokken. Når en ETT har hilst og fått gjort seg til kjenne er de meget tillitsfulle og ser gjerne en nyankommen som et ledig fang å ligge i. Dette kommer jo selvfølgelig an på om man har en eller flere av dem. De er gjerne litt avhengighets skapende, flere ønsker gjerne en kompis til sin første ETT etter bare ett år eller to.
Historikk i Norge: Det har nok vært en og annen ETT i Norge opp gjennom tidene, men første vi kan dokumentere ble importert fra Sirkku Sarenbo i Finland av Lars Petter Darmo og hans kone Rita i år 2000. NKK valgte da og plassere ETT i Miniatyrhund gruppen, siden har dette blitt endret til Norsk Terrier Klub. I 2004 økte antallet til 9 ETT og siden har antallet økt veldig ettersom flere og flere ETT oppdrettere har etablert seg i Norge. Det har vært importert fra rasens hjemland England og liketil fra Australia og USA. De som kommer fra USA er Toy Manchester Terrier som er av samme opphav som Engelsk Toy Terrier. Men de har vært adskilt i tilstrekkelig lang nok tid til at de representerer nytt blod for genpoolen vår. I USA er det kun størrelsen som skiller en Toy Manchester Terrier fra en Manchester Terrier. Engelsk Toy Terrier har vært numererisk lav rase og har i mangen år stått på Englands liste av numerisk sårbare raser. De raser som havner på den listen er de med under 100 registrerte valper i året. Her i Norge har vi gått veldig opp i antall ETT de ti siste årene og i dag er det ca 280 individer i Norge. Det har vært gjort et godt stykke avlsarbeid for å få opp antall hunder og kunne etablere en bredere genpool i Norge. Andre land i Norden som har vært og er stor på ETT rasen er Finland. De er også kommet et godt stykke på vei når det gjelder å kartlegge sykdommer som finnes på rasen og holder i disse dager på å utarbeide Gen tester som skal kunne brukes i fremtiden i avlsarbeid.
Helse: ETT er i utgangspunktet en frisk rase men vi har noen helsetilstander oppdrettere tar hensyn til i videre avl. Patella luxasjon er en av de tilstandene vi tester foreldre dyr fri for, før de går inn i et avlsprogram. Patella Luxasjon er løse kneskåler. Vi øyelyser også for å unngå arvelig katarakt eller andre sykdomsvarianter videre avl. De TMT som inngå i videre avl av ETT kan ha andre sykdomsbilder. Og en av dem er VWD som er en blødersykdom. Dette kan spores ved en enkel blodprøve og dette er blitt gjort på de Norske importene fra USA for å unngå å tilføre rasen ny sykdoms problematikk.
Pels: Rasen har mindre pels vinterstid og er fullpelset på sommeren. De har ikke under-ull og det er derfor nødvendig å kle dem på kalde vinterdager. Så et dekken er nødvendig på vinterstid samt sure regnfulle dager kan de gjøre lufteturene sine korte. Sol og sommer elsker ETTene derimot. De er ofte å finne liggende i full meditasjons stilling i solstripene som kommer inn vinduet.
Aktivitetsnivå: En ETT blir stort sett som eieren sin, den faller fort inn i dagsrytmen som er i huset den bor i. Den har et årvåkent blikk og følger med der det skjer når det skjer. Den elsker å være i fart og aktivitet men den kan også ligge strak ut og nyte solen de dagene den skinner. Men du sliter ikke ut ETT’en på tur. Den har nok et ekstra gir å sette inn dersom det er nødvendig. Men den trenger ikke bli så aktiv. Her spiller nok miljøfaktoren inn, de er aktive i barnefamilier og holder tritt med de minste men trives også i godt voksent selskap med et fang å kose seg i.
Så ETT er en allsidig rase. Den kan passe like godt inn i en hektisk familiehverdag som i en rolig pensjonist tilværelse. Den var aktiv som rottefanger en gang i tiden så dette ligger nok latent i den også den dag i dag og en skal være oppmerksom på at de kan få lyst å jage fugl eller småkryp. Så kan nok lønne seg å holde husets marsvin unna en leken ETT. De har et høyt aktivitetsnivå som valp og roer seg veldig ned som voksen. De modnes noe forskjellig og alt fra 1,5 år til 2 år så er de som «voksen» å regne. Her igjen spiller nok miljø inn også. Noen behandler valpen som valp litt lengre enn andre. Og det er viktig og være vennlig men konsekvent i oppdragelsen av ETT. Den har mynde i seg og dette kommer ofte til uttrykk i ett litt mer forsiktig gemytt enn det som kjennetegner andre Terrier raser.
ETT egner seg meget godt til Agility og andre sports aktiviteter som finnes for hund og eier. Nevner lydighet, rally lydighet og hi-søk samt healwork til musikk. De kan være akrobatisk i sin utfoldelse og er smidige og kjappe i hodet så vel som i sine bevegelser. Så for dem som ser etter en sporty kompis er en ETT absolutt og anbefale.
(+47) 97 47 49 44