Om rasen

       
                                                                                                                   
Historikk

Irsk terrier er en meget gammel rase fra Irland. Opprinnelig ble den brukt til å holde hjemmet fritt for rotter og rovdyr, og til jakt på rev, grevling og oter. Den ble også benyttet til fuglejakt. Senere har den hatt en allsidig bruk, fra storviltjeger i tropene til vakttjeneste og som rapporthund under 1. verdenskrig.

Rasen var svært populær for 100 år siden, og den første Irsk terrier ble importert til Norge i 1898. I dag er den en nokså sjelden rase her til lands.

Karakteristikk

Irsk terrier er en middels stor, rektangulær og "racy" hund, med en skulderhøyde på ca 45,5-48 cm. Den brukes i dag mest som selskapshund, men er godt egnet til agility og som sporhund.

Fargen er ren rød. Pelsen er stri og krever trimming et par, tre ganger i året. De fleste kan lære seg hverdagstrimmingen selv, men skal man stille ut sin Irsk terrier, er man avhengig av hjelp fra en profesjonell trimmer. Pelsen må ikke klippes!

Egenskaper

Irsk terrier har blitt beskrevet med uttrykket "daredevil" som betyr "våghals" og som forteller at Irsk terrier er mer enn bare modig; den er dumdristig. Med sitt temperament og viljestyrke skal den kunne takle enhver situasjon. Irsk terrier er fantastisk lojal overfor de mennesker den har knyttet til seg, og den er intelligent, selvstendig og stolt. Derfor krever den at man oppdrar den med kjærlighet og bestemthet, at man i det hele tatt behandler den som en venn, som må rettledes av og til, men aldri underkues. Oppdratt slik er Irsk terrier en flott familiehund, og den er hundre prosent pålitelig overfor barn. Den er også meget fintfølende når det hersker misstemning innen familien. Den gjør da alt den kan for at familiesamholdet skal bli opprettholdt.  

'Barnevennlighet': Ingen hund (eller annet dyr) skal være leketøy for barn. Barn kan være både voldsomme og hårdhendte, så la aldri barnet være alene med hunden. En hund som får gode erfaringer i omgang med barn, blir en 'barnevennlig' hund. 

Bruksområdet har endret seg. Selv om den har beholdt sine opprinnelige egenskaper, anvendes den mer som selskapshund og hobbyhund enn som jakthund. At den fortsatt er en utmerket allroundhund, viser den i lydighetskonkurranser, på agilitybanen, på bruksprøver, på utstillinger og i redningsarbeid, og ikke minst i sitt dagligliv i familien.

En Irsk terrier er en ekte terrier; full av livsglede og energi og alltid klar for nye utfordringer!

Helse

Irsk terrier er en meget frisk rase som lever lenge og som holder seg aktiv langt opp i alderdommen. Det finnes en sykdom i rasen som arves recessivt; corny feet/cracked pads (Hyperkeratosis Palmoplantaris/Hereditary Footpad Hyperkeratosis) som gir dype sprekker i tredeputene, de mister sin runde form og blir flate og klørne tykke og rette. Sykdommen er svært sjelden her i Skandinavia. Det finnes i dag en DNA-test som fastslår om hunden er fri, bærer eller er syk. 

Allergi: Dessverre opplyses det på useriøse nettsider at Irsk terrier er en "hypoallergisk" hunderase. I det ligger det at hunderasen ikke skal kunne medføre noen form for allergi hos mennesker. Allergi innebærer at kroppens immunforsvar reagerer på naturlige og i utgangspunktet ufarlige stoffer (allergener) med å produsere antistoffer. Det er ikke bare hårene i pelsen, men også allergener i hundens talg- og spyttkjertler og urin man kan reagere på. Det er derfor ikke mulig å kalle noen hunderase for "hypoallergisk". 

Norsk standard 
Irsk standard
FCI's standard på engelsk

 

 

(+47) 97 47 49 44