Om rasen

 

Informasjon om rasen

 

Viktig lesestoff: 

Link til rasestandard     

Link til det norske JRT rasekompendie

Link til RAS

"Jack Russell søker avlspartner"

 

Jack Russell Terrier er en liten men sterk, aktiv og slank bruksterrier med stor selvtillit, livlige bevegelser og intelligent utrykk. Den er vennlig og har stor selvtillit. De er store personligheter som er bemerkelsesverdig modig for sin størrelse. De er dugelige hi hunder, men har også avansert til å bli gode selskapshunder.

 

 

Jack Russell Terrier kommer opprinnelig fra England. Der var det kirkeverge John Russell som utviklet rasen på 1800-tallet. Han utviklet en type foxterrier som skulle ha de jaktegenskapene han ønsket seg, en liten hund med stort nok mot til å gå ned i hi og drive ut rovdyr. Ut av den opprinnelige Jack Russell har det kommet to varianter, Jack Russell og Parson Russell. Størrelsen er den mest iøyefallende forskjellen, men også andre detaljer og egenskaper skiller disse rasene fra hverandre. Parson Russell Terrier var den første rasen som ble anerkjent av FCI. Australske entusiaster samlet seg rundt den mindre varianten, dannet klubben The Jack Russell Klubb Of Australia, og var ansvarlig for rasens utvikling fram til 1991. Jack Russell Terrier ble godkjent som egen rase i 2001 av FCI.

I tillegg til å være en dugelig hi hund, ble rasen også populær hos hestefolket. Den hjalp til med å holde rotter og mus borte fra stallen. I Australia ble rasens tilhengere også betatt av dens vennlige temperament, og syns hundene egnet seg godt som selskapshunder. De har i flere tiår lagt stor vekt på å andvende sosiale, trygge og modige hunder i sitt avlsarbeid, og luket bort hunder som har vist tendens til aggresjon.

Jack Russell er en våken og lettlært hund med stor motor. Den egner seg godt i aktive familier, som har tid og ønsker om å dele livet sitt med dem. De trives best i selskap med andre.

Det er en anvendelig rase som blir brukt i ulike aktiviteter. Agility, viltspor, kantarellsøk, lydighet, jakt, rundering, og turkamerat er noen eksempler. På grunn av sin selvstendighet kan den også finne på aktiviteter på egenhånd, så det er en forutsetning å vite om hundens iboende egenskaper for å få et vellykket og forutsigbart hundehold. En lettlært hund lærer seg unoter like lett som "noter", så kunnskap om hund og rasen generelt er en forutsetning for et godt fungerende samliv.

 

 

 

 

(+47) 97 47 49 44