Valpekjøp


På disse sidene vil du finne mye nyttig informasjon om rasen. Ønsker du å vite mer må du gjerne kontakte styret i rasegruppen for mer informasjon, tips og råd.

 

Hvis det er en Jack Russell du vil ha, hvor skal du få tak i valp? Hvilken oppdretter skal du da velge?
Vi har linker til flere oppdrettere i Norge, men du er selv ansvarlig for å finne ut hvem som er den rette for deg.
Oppsøk gjerne større stevner eller utstillinger der rasen blir representert. Snakk med forskjellige oppdrettere, still spørsmål og ta deg god tid. Spør gjerne om det er mulig å få komme hjem til oppdretter for å hilse på mor (evt. far) og valper.  

Det er fortsatt stor variasjon i rasen når det gjelder eksteriør og bruksegenskaper/mentalitet.
Selv om rasen har eksistert i mange år, har det ikke vært godkjent rasestandard før 2002.
Bruk litt tid på å finne rett valp for deg.

Husk at dette blir et familiemedlem som skal følge deg i mange år framover!

Les om rasen HER.

 

 

«Jack russell søker avlspartner»

 – en trussel mot rasen vår!

 

Når man har bestemt seg for å kjøpe hund, vurdert egne ønsker og behov og landet på en rase man tenker passer bra; da gjenstår det viktige valget! Hvor skal valpen kjøpes?

De ulike rasers utseende og egenskaper er resultat av godt gjennomtenkt avlsarbeid i mange generasjoner. Oppdrettere har gjort en streng seleksjon av foreldredyr for å avle fram hunder som er så nær ønsket mål som mulig. Men da er ikke jobben gjort (!!) – streng seleksjon må også til for å ivareta rasens egenskaper videre, både utseende, mentalitet og bruksegenskaper. Så er det viktig for både hundene og eierne at helse, sunnhet og holdbarhet er tungt vektlagt. Oppdrett av rasehunder er derfor et fag! Hundeoppdrettere skal ha inngående kunnskap om rasen, om genetikk, hunde- og valpestell, om helse, om ulike blodslinjer, om foring, om oppdragelse og mye annet.

Man leser til stadighet annonser hvor hundeeiere søker etter avlspartner for hundene sine. Ofte inneholder ikke disse annonsene mer enn kjønn, rase og hvor fantastisk hundene er. Hundene har sikkert omsorgsfulle eiere som er veldig glad i dem, men dette er intet annet enn en trussel mot rasearbeid; hunders helse og ivaretakelse av rasens bestemte egenskaper. Det hjelper hundeeiere som ikke prioriterer å gjøre et skikkelig arbeid å finne hverandre, pare to hunder av samme rase og markedsføre og selge valpene som rasehund. Valpene kan selvsagt bli registrert i Norsk Kennel Klub, ha stamtavle og alt det der, men det har ingenting med rasearbeid å gjøre. Hvis dette får lov å fortsette, kan vi risikere at rasens spesielle egenskaper forsvinner, god helsesituasjon trues og viktig samarbeid mellom oppdrettere forsvinner. Prioriterer man ikke foreldredyr fra den beste halvpart av rasen, hunder som har korrekt og sunn konstruksjon, de rette egenskapene og den gode helsen, da vil rasen utvikle seg i negativ retning og de gode egenskapene forringes.

Har du funnet ut at du har lyst på Jack russell terrier? Da tenker jeg du har gjort valget på bakgrunn av rasens egenskaper og utseende. Velg da din hund fra oppdretter som kan faget, som avler fram hunder nær opp til standard, som vet hvordan en sunn konstruksjon ser ut og hvor viktig det er for et friskt og godt liv. En oppdretter som følger deg opp, som kan svare på spørsmål og hjelpe deg når du har behov for det.

Velg din hund fra oppdretter tilknyttet raseklubben Norsk Terrier Klub. De kan mer, vil mer og er til god hjelp for deg. Rett og slett et bedre og tryggere valg!

 

 

Velg NKK registert valp

 

 

 

 

(+47) 97 47 49 44