Kort om farge og pels

Kort om farger:

Jack russell terrier kan ha tre ulike fargevarianter. Disse benevnes som hvit/sort, hvit/tan og tricolor. Felles for fargevariantene er at hvitt må dominere. Hos hvit/tan kan tanfargen variere fra lys sitrongul til mørk mahogni. Alle tre fargevariantene er likestilt på utstilling og avlsmessig. (Betegnelsen sort og hvit eller  brun og hvit er ikke korrekt. Hvit skal stå først ettersom dette er den dominerende fargen).

Greit å vite om nedarving: Jack russell med tricolor farge kan kun gi gen for tricolor farge videre til sine avkom, og en kombinasjon med to tricolor foreldre kan derfor kun gi tricolor avkom. De med hvit/sort og hvit/tan farge kan derimot bære gen for alle fargevariantene og gi disse videre til avkommene.

 

Kort om pels:

Jack russell terrier kan ha tre ulike pelsvarianter. Disse benevnes som glatthåret, broken og strihåret. Felles for pelsvariantene er at pelsen skal være værbestandig og ha en stiv /grov tekstur med god underpels/underull. De glatthårete røyter med enn broken og strihåret, mens de to sistnevnte må ha regelmessig pelstrim for at pelsen skal holde seg god og værbestandig. Alle tre pelsvariantene er likestilt på utstilling og avlsmessig. (Betegnelsen korthåret eller langhåret er ikke korrekt. Korthårspels nedarves heller ikke på samme måte som glatthårspels).

Greit å vite om nedarving: Glatthåret jack russell kan kun gi gen for glatthår videre til sine avkom, og en kombinasjon med to genetisk glatthårete foreldre kan derfor kun gi glatthårete avkom. Broken og strihåret kan derimot bære gen for alle pelsvariantene og gi disse videre til avkommene.

 

Hvit/sort - glatthåret

 

Hvit/tan - glatthåret

 

Tricolor - glatthåret

 

Hvit/sort - broken

 

Hvit/tan - broken

 

Tricolor - broken

 

Hvit/sort - strihåret

 

Hvit/tan - strihåret

 

Tricolor - strihåret

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44