Ofte stilte spørsmål om avl og oppdrett

 

• Jeg ønsker å sette valper på tispen min. Hva bør jeg tenke på?

Rasegruppen har egne avlskriterier for alle oppdrettere som er oppført med link på Rasegruppens hjemmeside. Disse kan du finner HER.

Vi anbefaler også at du setter deg godt inn i NKK’s etiske grunnregler for avl og oppdrett, og at du leser igjennom artikkelserien «oppdretteren» som er publisert på NKK’s hjemmeside. Der finner du svar på hva som kreves for å få registrert valpene i NKK, hva du må tenke på før du setter hunden i avl, hva som kreves og forventes av deg som oppdretter, m.m.

Artikkelserien "Oppdretteren": Del 1, Del 2, Del 3, Del 4 og Del 5. God lesing! 

NKK har også publisert en veldig fin brosjyre med informasjon om hundeavl. Denne anbefales på det sterkeste, og du finner den HER.

Vær obs på at det fra 01.01.2019 kom nye krav for helseregistrering i Dogweb. For å få valpekullet registrert i NKK, må begge foreldredyrene ha registrert patellastatus i Dogweb. 

Sist men ikke minst; Snakk med oppdretteren til tispen din. Oppdretteren bør kjenne til linjene, sykdomshistorien til nær familie, hva du bør ta hensyn til som du kanskje ikke har tenkt på, forslag til hannhund/linjer, etc.


• Hvordan finner jeg hannhund til tispen min?

Når du skal starte som oppdretter er det ikke godt nok å bare finne «hvilken som helst» hannhund, for å produsere ett kull valper. Som oppdretter bør ditt fremste mål være å tilføre rasen noe positivt. Hvilke fordeler og ulemper har tispen din, og hva leter du etter i en hannhund?

Rasegruppen har ikke egen hannhundliste, men mange av oppdretterne som har link på oppdretterlisten vår, har også hannhunder tilgjengelig for avl. Ta kontakt med oppdretterne direkte.

NKK har publisert en «nybegynnerguide» for valg av partner. Denne finnes HER.


• Hva er veiledende pris på registrerte Jack Russell Terrier valper?

Rasegruppen har ikke satt noen veiledende pris, og det er helt opp til hver enkelt oppdretter hva de ønsker å ta for valpene sine. De fleste oppdretterne som er tilknyttet rasegruppen tar mellom 15 – 17 000,- for en 8 ukers valp.

Ønsker du å kjøpe en Jack Russell Terrier valp, anbefaler vi at du tar kontakt med oppdretterne som et oppført på Rasegruppens oppdretterliste. Disse finner du HER. Her kan du også lese om hvilke krav oppdretterne må følge for å få lov til å ha oppdretterlink, samt motta valpeformidling fra Rasegruppen. 


• Hva er vanlig å betale når man låner en hannhund til avl?

Det varierer fra hannhundeier til hannhundeier hva de ønsker betalt. Noen vil ha et engangsbeløp, mens andre tar ett beløp for selve paringen + ett beløp per levendefødte valp. Tar man et engangsbeløp tilsvarer dette ofte salgsprisen av en valp. I noen tilfeller gjør tispeeier og hannhundeier avtale om at hannhundeier skal få en av valpene som betaling, og skal få velge valp som nr. 1 eller 2, etc.

Velger man varianten der man tar ett beløp for paring + ett beløp per valp, varierer prisen ofte alt ettersom hvor merittert hannhunden er. Alt i fra 1500/1500 til 3000/3000 er vanlig.

Gjør avtale om betaling før paringen utføres.

 

 

 

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44