Om rasen

Litt om rasen:

Lakeland terrier er en middels stor terrier, med en mankehøyde på 37cm, og kommer i mange farvevarianter. Den kan være ensfarvet rød, svart, hvetefarvet, grizzle og black and tan. Hvit bør ikke forekomme, og heller ikke mahogny. Lakeland terrieren er en trivelig familiehund, som tilpasser seg det meste, men krever en fast hånd. Den er like glad i en skitur, som en tur i skogen eller en bytur. Den er en glad og positiv hund med «glimt i øyet». Den er modig, uredd og nysgjerrig, og vil gjerne utforske verden rundt seg.

Historikk:

Lakeland terrier er en av de eldste terrierrasene og har sine røtter i Englands nord-vestre hjørne, i den delen som kalles The Lake District, som omfatter grevskapene Westmorland, Cumberland og Lancashire. Naturen i Lake District er hard og består foruten vakre sjøer, mest av fjell og klippeterreng. Reven som fantes der var høylandsrev, en meget stor og kraftig type med en vekt på ca. 10 kg. Dessuten var det mye grevling, villkatter, mår, ilder og oter der. Hunder som skulle jakte på disse rovdyrene måtte være meget modige og skarpe. Revejakten i disse distriktene var ikke en overklassesport, men en ren nødvendighet for å holde rovdyrbestanden nede, slik at bøndene skulle kunne drive sauehold. Jakten på rev foregikk til fots, og når reven gikk under bakken, ble lakeland terrieren sendt etter. Den skulle drepe reven om nødvendig. Rasen ble godkjent av The Kennel Club i 1921, og samme år ble det dannet en raseklubb. Den første lakeland terrieren i Norge ble stambokført i 1938.

Egenskaper og bruksområder:

Lakeland terrieren er en aktiv hund som liker å være der det skjer noe. Den er på «alerten» og følger med på alt. Den trives godt på tur i skogen og går gjerne løs, og tar gjerne noen avstikkere etter andre dyr i skogen, men kommer som regel alltid tilbake etter en stund, blid og fornøyd.

Lakeland terrier kan brukes til det meste og den brukes til agility like gjerne som til lydighet. Den brukes også til hi og spor/ettersøkshund på vilt. Den gjør det også bra på utstillinger.

Man skal likevel ikke glemme at lakeland terrieren opprinnelig ble brukt til jakt, og at den var en meget modig jakthund. Den skulle være selvsikker i sitt arbeide og samtidig sta for å kunne klare seg i kritiske situasjoner, og disse egenskapene er fortsatt godt synlige. Det er derfor en fordel å ha noe erfaring med hund når man anskaffer en lakeland terrier. Den er lettlært som de fleste terriere, men kjeder seg fort hvis den ikke får utfordringer. Den gjør det godt på sporsøk hvor den er meget selvstendig i søket. Sport med «fart i» er midt i blinken for en lakeland terrier. Ellers er den veldig flink i å bare være der det skjer noe.

Pelsstell og helse

Lakeland terrieren er en trimmerase, og har i likhet med welsh og ruhåret fox terrier, en myk varmende underull med stive dekkhår, og skal trimmes 2-4 ganger pr. år, det kommer litt an på pelsen. En velstelt pels er ikke bare pen å se på, den er også smuss og vannavstøtende. Kan man ikke trimme pelsen selv, bør man gå til en profesjonell for å få det gjort, eller gå på kurs for å lære. Pelsen må for all del ikke klippes, da ødelegges den.

Siden rasen er så lite utbredt som den er, så går den for å være en sunn rase. Det kan selvfølgelig oppstå sykdommer hos lakeland terrier som i alle raser, men rasen kan ikke sies å ha noen spesielt utbredte lidelser.

Rasen i Norge

Rasen er lite utbredt i Norge. Det registreres veldig få hvert år. Totalt antall i Norge i dag er et sted mellom 100 - 120 hunder. Heldigvis ser det ut for at flere og flere får øynene opp for denne herlige rasen.

Dagens Lakeland terrier: Den blir i dag mest brukt til selskaps- og utstillingshund, men var opprinnelig en av de skarpeste jegerne av alle terrierne. Den er en hund av middels størrelse, høyden er maks 37 cm. Jaktiveren og pågangsmotet er i stor grad i behold hos dagens hunder. Fast oppdragelse og mye aktivisering er nødvendig for tilpassing i rollen som familiehund.

Litt historikk om rasen: Lakelanden har sine røtter i Englands nordvestre hjørne i den delen som kalles "The Lake District". Her var det mye vilt og bøndene trengte en modig hund for å drive sauehold. Det var Ullswater-hundene og Patterdale terrierne som ble mest brukt. I 1921 ble det dannet egen raseklubb og navnet på rasen ble Lakeland terrier. Samme år ble standarden godkjent av den engelske kennelklubben.

Her  finner du link til rasestandard.

Her finner du link til rasekompendiu

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44