Historikk

Manchester terrieren eller Black and Tan terrieren som den opprinnelig ble kalt, er av gammel opprinnelse. Hvor gammel rasen egentlig er, er det vel ingen som helt vet. Men rasen nevnes for første gang i litteraturen på 1400-tallet. I den Engelske Kennel Klubbens første stambok (1859 - 1874) ble de kalt Black and Tan terrier. 72 hannhunder og 50 tisper var registrert. Og allerede så tidlig som 1863 ble de sett på utstilling.

Det finnes mange teorier om rasens opprinnelse. Men det har blitt lagt frem at English White terrier (utdødd), stri håret Black and Tan terrier og enda en liten rase tilhører forfedrene.

Rasen fikk navnet Manchester terrier da rasen ble oppdelt i to størrelser. Den største varianten fikk navnet Manchester terrier fordi de mest fremgangsrike oppdretterene fantes i dette området. Den mindre varianten fikk navnet Miniatyr Manchester terrier, et navn den skulle beholde til ca 1960 da den byttet navn til Engelsk Toy Terrier.


Opprinnelig var rasen en fantastisk rotte jeger. Og den var svært populær på slutten av 1800-tallet. Det ble avholdt rottekamper (man så hvilken hund som kunne drepe flest rotter på kortest mulig tid). noe Manchester terrieren var suveren til. Ørene ble kupert for å forhindre at rottene skulle bite seg fast i ørene under kamp. Og etterhvert ble ørekupering mote.
Rasens popularitet sank drastisk da ørekuperings forbudet kom. Mellom 1 verdenskrig og 2 verdenskrig ble rasen sakte mer populær igjen. I denne tid ble Dobermann pincheren kjent. Som en kuriositet kan det nevnes at dette er en krysning av visse tyske raser og Manchester terrieren.


2.verdenskrig førte til at rasen nærmest døde ut. Og når krigen var over, kjente man til mellom 5-11 individer i England. Og tilhengere av rasen jobbet iherdig for å redde rasen og forhindre at rasen skulle bli utryddet. For å få en større genmasse fikk noen utvalgte oppdrettelse tillatelse fra Engelske Kennel Klubben til å parre et få tall Manchester terriere med Engelsk toy terrier.
I 1955 hadde antallet individer økt såppas i England at den Engelske kennel klubben kunne dele ut "challenge certificat" for første gang etter krigen.

Det var på denne tiden Mrs. E. Teague-Knight importerte to hunder fra USA og dette medførte at rasen kunne utvikle seg videre.
På denne tiden var Manchester terrieren en ganske skarp hund, og noen individer var svært aggresive.

Det har blitt jobbet mye for å avle frem et bedre og mer stabilt gemytt på rasen og man kan helt klart se store forbedringer i rasetype og temperament i dagens hunder, som absolutt ikke skal være aggresive.


VISTE DU DETTE?

-Tidligere president i USA, Theodore Roosevelt, eide en Manchester under sin presidentperiode (1901 - 1909) i Det Hvite Hus.
Som het Blackjack også kalt Jack.


Kermit Roosevelt sønn av Theodore Roosevelt, with "Jack" i 1902. Bildet er lånt fra Presidental Pet Museum

- Forfatteren Agatha Christie eide to Manchester terriere i løpet av sitt liv. Den første het Treacle, den andre Bingo. Bingo var modell for hunde- karakteren Hannibal i hennes siste bok, “Postern Of Fate”.

Agatha Christie's Bingo
- Forfatteren Margit Sandemo har eid en Manchester terrier som het Villemann.

 

(+47) 97 47 49 44