Valper

Ingen valpekull for øyeblikket. Ta kontakt med Rase representanten om du er interessert i valp.


Å kjøpe valp  .

Viktig informasjon før du kjøper en Miniature Bull Terrier .(heretter kalt MBT)
Vi håper at alle leser gjennom denne informasjonen før man går til innkjøp av en MBT.  Meningen er å gi informasjon og råd til deg som vurderer å skaffe rasen. Meningen er ikke til enhver pris å overtale deg til å kjøpe en MBT, uten snarere å få deg å tenke over valget.  Er dette riktig rase for deg ?

Til å begynne med :
Det er en stor beslutning å skaffe seg en hund.  Å skaffe en MBT kan vise seg å være det beste eller mest katastrofale du noen gang har gjort.  Man impulskjøper ikke en MBT. De fleste kjøpere gjør mye forarbeid, og det er enda godt.  De som tror at MBT er en enkel rase tar dessverre feil.  De kan være både sta og egne. Det sies innimellom at dette ikke er en førstegangshund, men det går også å si det motsatte.
Det er viktig at MBT ikke havner hos folk som er uskikket til å ha hund. En MBT som havner i feil familie kan bli en problemhund. Ofte ender dessverre det med avlivning. Ta det derfor ikke ille opp om en oppdretter sier at du ikke bør skaffe deg denne rasen, eller de ikke vil selge deg en valp. Ta det ikke ille opp om en oppdretter sier at dette kanskje ikke er rett rase for deg. Bli ikke såret, men lytt heller på en erfaren oppdretterens råd. En oppdretter som sier ifra og er i tvil om dette er rett rase for deg er en oppdretter som vil deg vel. Har du så skaffet deg en MBT og får problemer med den, så kontakt først og fremst din oppdretter. Det er som regel i oppdretternes interesse at det fungere fint mellom deg og din hund. En ansvarsfull oppdretter stiller gjerne opp og gir råd og hjelp. De råd du får kan være eksakt hva som trengs for at din hund skal kunne bli hos deg og at relasjonen mellom hund og eier skal fungere i fremtiden. Prøv alltid å ha ett godt forhold til din oppdretter.  Kjøp ikke valp fra noen du ikke får god kontakt med.

Husk !.  En forutsetning for ett godt hundehold er at hele familien vil ha hund. Man skal alltid tenke nøye og lenge igjennom kjøp av hund. Dette er et valg som påvirker livet de neste 12-15 årene av ens liv. Dette er i høyeste grad veldig viktig med MBT, da de er både spesielle, har mye personlighet og stiller store krav til sine eiere.

Har du råd å skaffe hund  ?
En MBT valp koster 23 000,- - 25 000,-  i Norge. Utover prisen på valpen kommer det også utgifter til forsikring, vaksinasjoner, utstyr, for, kurs og så videre. Vetrinærutgifter i forbindelse med skader,  ulykker  og sykdom kan bli meget kostbare.

Hvorfor MBT ?
Noen stiller nok, med tanke på en del av rasen særegenheter spørsmål om hvorfor noen i det hele tatt vil ha en MBT. Noen av oss ble nok sjarmert av de noen spesielle utseendet for deretter å bli kjent med det personligheten. andre falt nok først for rasens selvstendighet og humor .

Rasen trenger en fast, men vennlig hånd.  De har det best med en balansert miks av disiplin og kjærlighet.  Du som eier må sette bestemte grenser og se til å være konsekvent å overholde disse. Din MBT må aldri tro at den er herre i huset. 
Vær oppmerksom på at MBT har masse humor og de synes det er særdeles gøy å erte sine eiere med de rareste påfunn og rampete oppførsel. Fall ikke for hundens uskyldige blikk når den har gjort noe dumt.  Selv om det er veldig lett....

Selv om MBT er veldig glad i mennesker så må man være obs med andre dyr og hunder.  Man bør huske at deres forfedre ble avlet frem av blandinger mellom Terrier og Bulldoggs. Disse rasene har kampvilje og en stahet, noe som også ligger nedarvet, så stol aldri 100% på at din hund ikke kan "stelle" til noe.  I omgang med andre hunder må du tenke på at den hund aldri får begynne å sloss. Du skal alltid ha full kontroll over din hund. Episoder som blant andre hunderaser kan resultere i smågruff og mindre slåsskamper, kan da MBT er innblandet resulterer i slagsmål på liv og død.
Slike episoder må unngås. Med hensyn til raseforbudet vi har her i Norge, og at både Bull Terrier,  Staffordshire Bull Terrier og Miniature Bull Terrier var i fare for å bli forbudt i 2004 må man som eier av disse rasene være ekstra påpasselig at man ikke skaper unødige situasjoner som igjen setter rasen i ett dårlig lys.
Som eier av en MBT må du være forberedt på at det er alltid du og din hund som får skylden, uansett hvordan det hele gikk til.  Om du slipper din hund løs må du ha 100% kontroll på den.
Det har dessverre på grunn av slurv, uvettig hundehold, tankeløshet og feil i hundeholdet forekommet uhell der MBT har vært innblandet. La det aldri skje igjen !!

Tilgjengelighet på valper. / Hvor finner jeg min valp ?
De siste årene har det blitt født omtrent 20-40 valper i året.
Mange oppdrettere har allerede ventelister på valper før de blir født. Andre velger å se om det blir valper før de annonserer at de venter valper.  Litt avhengi av hva man er ute etter og hvor spesifikke ens ønsker er så kan det ta tid å få rett valp.  Uansett er vel dette ikke en dum ting.  Det gir deg som kjøper mer tid til å finne rett oppdretter og rett valp.  Det dummeste man gjør er å impulskjøpe en hund uten å ha gjort noe særlig forarbeid.
På NTK sin oppdretterside ligger det link til noen av klubbens Oppdrettere.

Bruk god tid når man først har bestemt seg for at dette er rett rase, Ta kontakt med flere oppdrettere, møt avlsdyrene til oppdretter, snakk gjerne også med andre valpekjøpere, reis på treff, utstillinger og tilstelninger hvor du kan treffe både eiere og hunder.  Det er ofte stor forskjell å møte hundene i deres eget hjem, kontra å møte de ute på evt utstiling eller treff.

MBT har dessverre også noen utfordringer med hensyn til helse.  Så det er viktig at du som valpekjøper er klar over disse, og gjør forarbeid.  De fleste oppdretterne i Norge er flinke til å helseteste sine avlsdyr.   Men som med alle raser finnes det dessverre også noen useriøse oppdrettere. Her er det valpekjøpers ansvar å være kritisk, spørre spørsmål og sette seg godt inn før man kjøper valp.  Be om å se helsetester på foreldrene til kullet, dette skal oppdretter kunne fremlegge.
Det er dessverre også noe dårlig temperament.  Dette er Terriere.  De skal ikke være engstelige, sky, redde, usikre.  De skal ikke vise aggresjon eller sinne.  Om du får en dårlig følse når du møter foreldredyrene eller andre hunder til oppdretter som viser dårlig tempereameng så er rådet helt klart.  Just walk away..    Får du en dårlig magefølse ..  walk away. ....

Selv om du er fast bestemt på at MBT er rasen for deg, så er fortsatt rådet,   bruk tid. Forhast deg ikke.  Bestem deg ikke der og da første gang du er å besøker valpene eller besøker oppdretter om at du skal ha en valp.   Reis hjem, tenk over saken, snakk sammen hjemme. Ta så kontakt med oppdretteren senere. Fall ikke for fristelsen av å kjøpe en valp bare for at det ER valper tilgjengelig akkurat her og nå.  det kan være bedre å vente.  Fungerer ikke kjemien med oppdretteren så reis ett annet sted.  Det kan ta litt tid til neste kull med valper er tilgjengelige. men det er verdt å vente på en sund og frisk valp fra en dyktig og seriøs oppdretter. 
Når din valp så kommer hjem til deg, vil ditt liv endres for alltid.
MBT er en herlig rase å eie for den som forstår, det er og forblir en spesiell rase for spesielle mennesker. Den som nå en gnag har kjøpt en av disse herlige hundene og vel kommet seg gjennom det første frustrerende året er som regel trollbundet og ubehjelpelig hektet...

Noen vanlige spørsmål:
Hvor gammel blir en MBT ?
Mange blir opp til 10 år.  noe blir så gamle som 14-15 år.

Tispe eller Hannhund ?
Det er en smakssak, Begge kjønn har sine for og ulemper.

Skal jeg betale håndpenger ?
Det kommer an på oppdretteren og hva de praktiserer.

Hva inngår i kjøpet ?
Du skal alltid få ett Registreringsbevis (NKK).  og en vetrinærattest (ikke eldre enn 7 dager), og en kjøpekontrakt der du og selger avtaler hva som gjelder mellom dere.
Valpen skal være vaksinert, hatt ormekur og ID merket med Chip.  Du skal også få informasjon om hvordan valpen skal fores.  mange oppdrettere sender også med ev "valpepakke" med diverse innhold som valpen trenger.

Forsikring ?
Du bør forsikre din valp så fort som mulig. Det er flere forsikringsselskap å velge mellom, her må man ringe rundt og finne hva de dekker og hva egenandeler er.  Dette varierer mellom de forskjellige selskaper.

Når kan jeg hente min valp ?
Når den har blitt 8 uker.

Hvit eller farget ?
Det er en ren smakssak..

Hva er ett skjult feil ?
Ett skjult feil er en feil som valpen hadde allerede ved kjøpet, men som ikke kunne påvises på det tidspunktet.  Ta kontakt med oppdretter om valpen blir syk eller du mistenker at valpen har en skjult feil.  En seriøs oppdretter vil så fort som mulig gjerne vite om skjulte feil og sykdommer. Både for å hjelpe deg og evt gi deg kompensasjon.  men også for fremtidig avel.
De fleste oppdrettere hjelper mer enn gjerne sine valpekjøpere selv om det har gått mange år siden valpen ble kjøpt.  

Lykke til med jakten på nytt familiemedlem. 

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44