Til minne om Elisabeth Matell

ELISABETH MATELL TIL MINNE

Det var med sjokk og stor sorg, vi mottok beskjed om Elisabeth Matells bortgang. Hun døde brått og uventet, i sitt hjem, Standhall Cottage, 13. oktober 2012, 67 år gammel.
Hun vokste opp i Sverige, men et besøk på Crufts i 1967 resulterte i tre år som kennelhjelp hos den legendariske Joy Taylor. Hun returnerte til Sverige, men i 1977 flyttet hun til England for godt og begynte å arbeide i DogWorld.

Elisabeth var en enestående og svært markant person i Norfolkverden. 

COCO the Norfolk Terrier, Ch/Am Ch Cracknor Cause Celebre

En som fulgte med på det som skjedde innen Norfolk terrierens verden, og hun deltok der det var mulig. Kunne hun hjelpe til, gi gode råd eller på annen måte bidra så gjorde hun det. Hun sørget for at det ble arrangert jubileer og merkedager, hadde hovedansvar for den The Norfolk Terrier Club of Great Britain sin ”Handbook” og ”Newsletters” (medlemspost), og for norfolkspalten i DogWorld. Hun hadde en unik interesse for rasen, og innehadde en utrolig kunnskap dennes hunder og stamtavler generelt, ikke bare for sine egne og deres suksesser.

For Elisabeth var også en dyktig oppdretter, og hun drev oppdrett under kennelnavnet Cracknor. Hun har blant annet æren for to av de mest fremgangsrike Norfolk terrierne som noen gang har eksistert – nemlig Ch Cracknor Call My Bluff (Betty) og Ch/Am Ch Cracknor Cause Celebre (Coco). Betty var blant annet den første Norfolk terrieren, som ble BIS på en utstilling for alle raser i England. Da hun pensjonerte seg i 1996, var det som den mestvinnende Norfolken i England, gjennom tidene. Coco ble verdensberømt, da den ble BIS på Crufts i 2005. Den oppnådd de beste resultater i England, samt fikk en fantastisk utstillingskarriere i USA. Da med Beth Sweigart og Pam Beale som deleiere, og Peter Green som handler.

Mange her i Norge kjenner også Elisabeth. Både fordi hun dømte vårt Norfolk/Norwich Open Show, i Drammen, i 2005, men også gjennom hennes engasjement på Facebook. Hun var en engasjert og aktiv bidragsyter, så vel i den norske, som de internasjonale Norfolk terrier-gruppene.

En som etablerte god kontakt med henne, var Anne Johnsen. Hun beskriver Elisabeth som en mentor og en inspirator. Hos Elisabeth satt komplimentene løst, men like viktig var det at hun sa ifra, hvis det var noe hun ikke likte. Mange og lange telefonsamtaler og møter på diverse utstillinger i England, samt gjensidig besøk hos hverandre, var viktig i deres vennskap.

Elisabeth etterlater seg et stort tomrom, som det skal bli vanskelig å fylle.

 

 

Vi lyser fred over Elisabeth Matells minne.

Publisert 15. november 2012


Les mer:

Best in Show: Remembering Elisabeth Matell

Dog World: Sudden death of Elisabeth Matell

Tributes to Elisabeth Matell - The Norfolk Terrier Club of Great Britain

Svenska Norfolkterrierklubben sörjer Elisabeth Matell

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44