Om rasen

      
Kort om rasen:

Norwich Terrier er en robust liten hund som skal gi inntrykk av å være kort og kompakt. Den er aktiv og har et elskelig gemytt og den er regnet som en av de «mildeste» terrierne. Dette er en stor hund i lite format, den elsker å løpe løs i skog og mark, men er også fornøyd om det blir kortere turer. Den er aktiv, nysgjerrig og liker å følge med på sine omgivelser.

Norwich Terrier ble altså godkjent som rase i 1932 av den Engelske Kennel Klubben. På den tiden hadde rasen to ørevarianter, oppstående eller hengende. Rasen kunne delta på utstilling første gang i Richmond sommeren 1932. Den første Norwich som ble Best i Rasen var en black and tan med oppstående ører ved navn Smudge, eid og oppdrettet av Mrs. Phyllis Fagan. 14 Norwich deltok på denne utstillingen. Den første rasestandarden ble godkjent i 1933 og selv om den første BIR hunden var black and tan var det den gang bare fargen rød og rød hvete som ble godkjent som farger. Diskusjonen om farge var dermed i gang og i 1936 ble black and tan også godkjent.

I 1964 ble rasene delt, de med oppstående ører beholdt navnet Norwich Terrier og de med hengende ble Norfolk Terrier.
For en mer detaljert beskrivelse av rasens historie anbefales boken ”The Norwich Terrier” av Marjorie Bunting.


Rasens historie i Norge:

Første gang en Norwich ble vist på utstilling i Norge var i 1965. Dette var en engelsk import i svensk eie, GB S ch Whinlatter Herald. På slutten av 1960-årene fikk vi den første Norwich i norsk eie. Denne kom fra Siv Jernhake, kennel Vendetta , i Sverige, men denne ble aldri utstilt eller avlet på. I 1970 kom de neste Norwichene hit fra Gitta Ringwall, kennel Black Spot i Finland. Lill Backer på Høvik importerte Black Spot Wic Pic, og Marta Odland, Høle i Høgsfjord, importerte Black Spot Natalie. Begge disse tispene fikk 2 cert hver. Lill Backer var den første oppdretter av Norwich Terrier i Norge og kullet ble født i 1972 hennes tispe Black Spot Wic Pic og Nenne Runstens hannhund Guy Fawks, importert fra England.
Stadig flere fikk øynene opp for rasen på 70-tallet og det ble importert hunder fra i hovedsak Sverige, Finland og England. Rasen var veldig populær fra midten av 1980-tallet og i 1984 fikk rasen sin første, og hittil eneste «Bamsevinner» (mestvinnende hund alle raser på NKKs utstillinger), det var Ch Lillvreten’s Quintus, eid av Nenne Runsten, kennel Airescot, og trimmet av Petter Fodstad, kennel Stall Mascot.
For å se en mer detaljert historie om rasen i Norge, se vedlegg med Rasespesialer fra NTK.

Link til: 

Rasestandard Norwich Terrier

RAS for Norwich Terrier

Rasespesial i Terrier Bladet nr 3 1991

Rasespesial i Terrier Bladet nr 3 2009

Jubileumsboken til Norsk Terrier Klub fra 1983

 

(+47) 97 47 49 44