Om rasen

Informasjon om rasen

Historie
Silky terrieren er et barn av det tyvende århundre, men dens egentlige opprinnelse er holdt skjult. Det sies at en Broken coated terrier ble tatt fra Tasmania til England. Underveis ble tispen skylt overbord, men ble reddet. Hun ble senere paret med en Dandie Dinmont terrier og fikk flere kull. Noen valper ble solgt til en mann som emigrerte til Australia, der han paret dem med Yorkshire terrier, og resultatet ble en silkeaktig pels.

I 1901 ble den første Silky terrieren utstilt på Royal Sydney Show og gikk da under betegnelsen "Terriere, Australsk, soft- eller silky coated". I 1907 ble navnet endret til Sydney Silky, og på årets utstilling ble det notert 31 påmeldte hunder. Det var da fullt lovlig å pare de ulike rasene australsk terrier, Yorkshire terrier og Sydney terrier med hverandre. På grunn av dette ble "Dandy IXL" vist som Sydney Silky, mens hans søster "Dandy Mattie" ble vist som Yorkshire terrier. Moren til begge var en Yorkshire terrier som var paret med en Sydney Silky, og avkommet ble sin tids mest fremgangsrike Silky. I dag hadde de blitt betraktet som blandingsrase.

Rasen utviklet seg forskjellig i de forskjellige delstatene og hver delstat hadde sine egne standarder. I Victoria stilte Silkyen i to vektklasser, en med max 3 kg og en annen med en vekt på 3-6 kg. Viktoria standarden tillot såvel hengende som stående ører. Det var tillatt å pare de tre ulike rasene med hverandre helt frem til 1932. I et kull mellom en Yorkshire terrier og en Australsk terrier ble valpene registrert og vist i tre ulike raser, og ble champion i de ulike rasene.

Norden
De siste 10 årene har noen få oppdrettere i Finland , Sverige og Norge oppdrettet et lite antall hunder. Det registreres hvert år mellom 30 og 50 valper i hvert av de nordiske landene. Til gjengjeld er kvaliteten meget høy på de hundene som fødes. Dette skyldes tildels høy kompetanse innen avl / oppdrett, men også gode importer fra andre land (Eks. England, USA og Australia) Det kan nevnes at Finnlands mestvinnende hund , uansett rase,  i 2004 var  Multi Ch Multi Winner Curiosity Luxury of Silk " Timi " Oppdretter : Kristina og Pia Heinonen.

Karakteristikk
Silky terrier er en kompakt hund, forholdsvis lavstilt med middels lang kropp og av edel bygning, men med tilstrekkelig substans for å kunne klare å jage og drepe smågnagere. Den skal være utrustet med visse av terrierrasens særtrekk, som skarpsindig våkenhet, aktivitet og sunnhet. Den delte silkeaktige pelsen skal gi et velbørstet inntrykk. 

Pelspleie
Enten man har en utstillingshund eller en selskapshund krever pelsen stell. Om man venner seg til å gå igjennom pelsen en eller to ganger i uken, blir ikke pelsstellet noe problem. Noe utstyr behøves, og dette er hva man anbefaler:

Shampo av god kvalitet, som ikke tørker ut pelsen
Balsam/ balsamspray
Børste med nylon/natur hår
Børste med metallpigger, men uten skarpe spisser
Metall kam uten skarpe spisser
Butt saks til labber og ører.
Effilerings saks til snute og hale.( Evt. klippemaskin med skjær 30 og 5/8)
Tannskrape
Føner
Eventuelt pelsolje (til utstillingshunder)

Helse
Silkyen er en sunn rase, med få  kjente sykdommer. Hofte sykdommen Legg Phertes finnes på rasen, men er veldig sjelden. I de senere år er det oppdaget noe øyesykdommer, derfor ønsker vi at alle avlsdyr blir øyelyst før de settes i avl. Patella sjekk er også ønskelig da dette er et problem på mange små raser.

 

Link til rasestandard

 

(+47) 97 47 49 44