Pelsstell
Stelletid
Stelletid bør være hyggelig for både deg og hunden. Det er derfor viktig at du starter med rutiner rundt dette med engang du får valpen din. Til å begynne med er det viktig med korte økter med forsiktige hender og mye tålmod. Ikke forvent for mye i starten. Velg rette tidspunktet slik at valpen er litt sliten, og har fått lekt i fra seg før du starter. Jo yngre valpen er, jo kortere økter. Ditt mål er at valpen skal lære seg reglene rundt stelletiden. Lære den og sitte stille, stå og ligge nede. Lære den også å sjekke tenner, ører og poter. Hvordan du oppfører deg betyr mye, så sørg for at du selv er rolig og snakk rolig til valpen mens du holder på. Gjøre det gøy og komme på bordet og stelle seg uten for mye lek, godbiter her er en god ting.
Bading
Vi starter først med å gi Silkyen et bad.(Tørr og skitten pels skal IKKE børstes ut før man bader den, det er mye bedre og børste ut pelsen/tover etter badet). Bruk en sjampo av god kvalitet, les bak på flasken om den skal vannes ut før bruk. Ferdigblandet sjampo holder seg over lang tid, has gjerne på ei spruteflaske/ ketchupflaske for enklere påføring. Fukt pelsen og fordel sjampoen jevn. Ikke masser pelsen, da dette medfører unødvendig floking. Skyll ut å gjenta hvis pelsen er veldig skitten eller innsatt med olje. Ha i balsam, den skal ikke vannes ut. Konsentrert balsam gir best effekt. La gjerne balsamen få virke i noen minutter, før du skyller pelsen godt. Klem pelsen tørr med en håndduk, ikke frotter. Tilsett spraybalsam (pelsolje) i den fuktige pelsen. La Silkyen lufttørke, til pelsen er nesten tørr.
Tips: Klipp gjerne klørne, nå som de er myke etter badet.
![](http://d2yq0g4vt6ipuo.cloudfront.net/05/09/i45091077._szw530h275_.jpg)
Børsting/ kamming.
Nå som pelsen neste er tørr er den best å børste/kamme fri for floker. Start nederst på bena, trekk pelsen opp og slipp ned lag for lag mens du børster. Til dette egner en nylon/naturhårsbørste seg godt.
Ved floker, spray på litt ekstra balsamspray/pelsolje og trekk floken fra hverandre med fingrene, hold i pelsen innerst mot huden og kam ut resten med en rullekam. En rullekam ser ut som en vanlig kam, men tinnene ruller.
Mens hunden enda er "håndduk-tørr" anbefaler man å ha i en pels olje, dette for å slippe slitasje og masse floker.
![](http://dmqg0yef478ix.cloudfront.net/1f/0b/i45091615._szw530h275_.jpg)
Ferdig.
Her er det ferdige resultatet. Jeg bader og steller mine voksne silky ca en gang i uken. Valpene bør børstes mye oftere, dette for å venne de på. I starten kan en god regel være 5 min om dagen med stelle tid.
![](http://d2b4wtkw5si7f7.cloudfront.net/71/0d/i45092209._szw530h275_.jpg)
Klipping
En silkyklipp innebærer å klippe snute, ører, labber og hale.
Her er et bilde før klippingen
Hodet
Nesen: På neseryggen og snutespissen skal pelsen klippes kort. Kjenn etter hvor hjørnetannen sitter og tenk deg en linje fra tannen til indre øyekrok. Klipp pelsen kort fra området ovenfor linjen. Har hunden lang snute, klippes ikke så mye, og er snuten for kort klipper man til munnviken. Standarden foreskriver at lang fallende pels ikke skal forekomme, heller ikke at snuten skal være uten pels. Det er stygt og se en barbert snute, det skal finnes pels! Klipp bort hårene som irriterer øynene og lag en liten trekant mellom øynene slik at håret ikke faller ned. Lag en midtskill oppe på hodet, bruk effileringssaks og klipp litt på skrå fra midten og ut slik at du tynner luggen noe, gjør det samme på den andre siden. Meningen med det, er at da vil luggen få noen støttehår i fronten som hjelper til og holde luggen litt opp. Øynene skal sees.
Ørene: Ørene skal være uten lang pels. Her bruker jeg en maskin og klipper med hårene og helt ut. Jeg lar fingren min følge skjæret på under siden av øret, så når du klipper helt ut møter skjæret fingrenen min. På et stort øre lar man det være igjen pels i kant med den lille folden/rynken ved ørets basis på yttersiden. Tenk deg en skrå linje inn mot hodet der øret slutter, resten fjernes. Innsiden av øret skal også klippes, her skal all pels fjernes. Se samtidig etter om øret er rent, eventuelt tørk med en vattpinne.
Hodet etter klipp.
Hale
Halen: På halen lages en midtskill. Klipp så halen slik at 2 ½ cm står igjen. Fra oversiden skal en 2 ½ cm pels finnes, og denne skal formes med saks slik at pelsen faller pent. Først bruker man en vanlig saks og klipper av det overflødige håret og etterpå går man over med ei effeleringssaks. På tuppen av halen kjenner man etter hvor halen slutter, holder fingrene der og klipper over. Lang pels på enden av halen får den til å virke lengre enn den er.
Hale etter klipp.
Poter
Poter: Pass på at hunden ligger stødig. Trekk ned den lange pelsen som er oppover føttene og velger å klippe med maskin med et labbeskjær nederst på poten, men andre velger å bare bruke saks. Pels mellom tredeputene klippes også bort. Hvis man straks skal på utstilling klipper man potene for hånd med en effeleringssaks så den ikke skal bli så kort. Silkyens pels skal se naturlig kort / slitt ut - ikke klippet. Sett hunden på bordet, børst ned pelsen og stuss pelsen som vokser ned fra foten og utover labbene. Pelsen skal ikke berøre marken når Silky terrieren står. Labbene skal alltid sees. Bruk aldri en vanlig saks, det ser ikke naturlig ut. Til slutt klippes klørne, de skal heller ikke nå ned i gulvet når hunden står.
Da har vi fått en fin silky klipp.
Poter etter klipp.
Sjekk også
Tenner: Man bør gjøre det til en vane og undersøke tennene med det samme man steller hunden sin. Har den mye tannstein bør dette skrapes bort med en tannskrape. Hvis man begynner når hunden er valp og fortsetter regelmessig, er ens egen tommelfinger negl det beste verktøyet. I alvorlige tilfeller må man oppsøke veterinær, som fjerner tannstein med ultralyd under narkose.
Utstyr: Når man steller og klipper bruker noen maskin på ører og poter men andre velger å klippe, snakk med din oppdretter om hva den vil anbefale til din hund. På snute, hale og pels som dekker til potene slik at de ikke vises, bruker man gjerne saks og effelerings saks. En fin tinnet kam til og børste ned pelsen er også kjekt og ha.
Her er vi ferdig.
MEN HUSK
Ingen hunder er like, mange har forskjellige måter å stelle og klippe sin hund på. Alle hunder klippes kanskje litt forskjellig ut fra behovet og utseendet. Så er du usikker, snakk med din oppdretter eller andre drevne for å finne ut hva de anbefaler og ville gjort.
![](/Userfiles/Upload/images/icon-add.png)
![](/Userfiles/Upload/images/icon-phone.png)
(+47) 97 47 49 44