Om rasen

HISTORIKK

Skye terrier er en av de eldste terrierrasene, og man finner rasen omtalt allerede på 1500-tallet.

Dr. Caius beskriver i sin bok om britiske raser en terriervariant fra det barbariske og kalde nord, og som man på grunn av sin lange og glatte pels verken kan se hode eller hale på. Rasen stammer som navnet forteller fra Isle of Skye som ligger på nordvest-kysten av Skottland, og tilhører øygruppen Hebridene. Skye terrier var som de fleste andre terriervarianter en effektiv skadedyrbekjemper, og var til uvurderlig hjelp for bøndene til å holde rotter og andre uønskede dyrearter borte fra gårdene.

Da Dronning Victoria fattet interesse for rasen og fikk sin første skye terrier i 1860-årene, ble rasen raskt en favoritt bland sosieteten i London. Rundt forrige århundreskiftet var skye terrier en svært populær utstillingshund, og ved enkelte utstillinger kunne det være hele 150 eksemplarer. Etter ca. 1910 tapte den stadig terreng til fordel for nye moteraser, og har siden vært en sjeldenhet over hele verden. Rasen er på listen til den engelske kennelklubben over raser som krever en ekstra innsats for å øke antall nyregistreringer i Storbritannia.

I Norge ble den første skye terrieren importert allerede i 1904, og selv om rasen aldri har vært tallrik, har den en trofast tilhengerskare. For oss som har falt for rasen, er det et mysterium at ikke flere ønsker å dele livet med en vakker og trofast følgesvenn som skye terrieren er.

N CH Whisky av Ulleberg

 

GREYFRIARS BOBBY

Skye terrierens trofasthet er legendarisk. Greyfriars Bobby, som det er reist et monument over i Edinburgh på grunn av sin trofasthet, var en skye terrier. Da hans herre døde i 1858, fulgte Bobby han til graven, og der levde han resten av sitt liv, noe over 10 år. En gang om dagen gikk han til spisestedet som hans herre hadde pleid å innta sin lunsj, der han ble servert et godt måltid. Alle forsøk på å ”adoptere” han var mislykket. Da han 14 år gammel ble funnet død på kirkegården, ble det holdt en minnegudstjeneste i en av Edinburghs kirker, og han ble senere gravlagt på den kirkegården hvor han hadde levd sitt liv, Greyfriars Kirkyard.

 Freyfriars Bobby

 

LEVE MED SKYE

I en stor del av hundelitteraturen blir skye terrier fremstilt som en enmannshund, men dette stemmer sjeldent med virkeligheten. Den knytter seg gjerne mest til ett menneske som hunder flest, men den øser velvillig av sin kjærlighet også til venner og bekjente av familien. Noen skye terriere kan være reserverte ovenfor fremmede mennesker, men det må ikke forveksles med nervøsitet. For at hunden som voksen skal bli trygg i alle situasjoner, er det viktig å starte tidlig med  sosialisering av valpen.

Skye terrier er en intelligent og ”tenkende” rase. Ikke sjeldent har den en egen oppfatning av tingenes tilstand, og dette gir seg ofte uttrykk i en sjarmerende stahet. Det er viktig å sette grenser fra tidlig alder, men man må aldri bruke harde midler i oppdragelsen. Skye terrier er en svært sensitiv rase, og et bestemt ”nei” holder lenge.

 Skye Terrier

 

STELL OG PLEIE

En av rasens fremste kjennetegn ved siden av å være lang og lav, er den lange vakre pelsen.

Dessverre er det nok mange som lar seg skremme av det de tror er mer omfattende pelsstell enn det i virkeligheten er. Pelsen skal verken trimmes eller klippes, og man kommer langt med en ukentlig gjennombørsting. Dersom man gjør dette riktig, vil også hunden røyte minimalt. Rasen mosjonsbehov er moderat, men det betyr ikke at den ikke skal ha sine daglige turer. Selv om bena er korte, er rasen både usedvanlig hurtig og utholdende.

Skye terrier er en chondrodystrof rase, det vil si at hode og kropp er av normal størrelse, men lemmene har dvergvekst . Den skal være lang og lav, minimum dobbelt så lang som høy. Ørene kan bæres enten stående eller hengende. Varianten med hengende ører er i dag svært sjelden, men frem til slutten av 1800-tallet var dette den vanligste varianten.  

Den skal bevege seg uanstrengt og effektivt med god steglengde. Normal størrelse er ca 25 – 30 cm i skulderhøyde, og vekten ligger på ca 10 – 18 kg. Vanlige farger er sort, grå i alle nyanser samt kremfarget. Uansett pelsfarge, skal ørene være så mørke som mulig, fortrinnsvis sorte.  

Skye Terrier

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44