Staffordshire bull terrier

Velkommen til Rasegruppen for Staffordshire Bull Terrier

På disse sidene vi du kunne finne oppdatert informasjon om hva som skjer iløpet av året. I menyen til venstre vil du se flere kategorier som inneholder forskjellige temaer og informasjon. Har du spørsmål er det bare å ta kontakt med rasegruppen på epost: staffordshirebull@norskterrierklub.no

 

:::SISTE NYTT:::

17.-18.06.23 SBT OS & Rasespesial Fredrikstad
13.05.23 - Vestkystvinner Bergen
05.11.22 - Årsmøte er avholdt. Se protokoll 

 
 

Se resultater fra Vestkystvinner her


 

23.04.23⚠️ TO BÆRERE av L2HGA PÅVIST ⚠️
Rasegruppen har på bare fire uker registrert at det har dukket opp TO ubeslektede bærere av L2hga i Dogweb. Vi applauderer eierene som har testet hundene, MEN dette gir videre grunn til svært stor bekymring.
Les om L2hga her:
https://norskterrierklub.no/Userfiles/Sites/files/SBT/L2hga_HC_2020.pdf

 

Hundene det gjelder er:
⚠️ Tormund Giantsbane, Regnr: NO45420/20
https://www.dogweb.no/hundedatabase/dog?id=ce80ea1c-9b89-47e7-a0ae-5d4bb7f6cc2d
FAR: Loke, REGNR NO33286/17 - 22 avkom i 3 kull
MOR: DNA testet
 

⚠️ Starlines Power Dixie Diana, Regnr: NO30510/21
https://www.dogweb.no/hundedatabase/dog?id=751d6e6a-e7d4-408e-9bf9-23bf6a334695
FAR: Starlines Power Uzi Guzman - 46 avkom i 8 kull
- KUN MORMOR har ukjent status: Oreo Half Baked OctaBlues
MOR: Starlines Red Rose Bella - 13 avkom i 2 kull
- KUN MORFAR har ukjent status: Vangerbull Ice Mulhacen
Det er også registrert mange barnebarn etter far.

ALLE hunder i slekt med disse MÅ DNA-TESTES for L2hga, spesielt viktig DERSOM de skal benyttes i avl.
Vi oppfordrer også ALLE til å sørge for at deres Staffordshire Bull Terriere har dokumentert kjent status på både L2hga & HC, og FRARÅDER alle å kjøpe valp etter kombinasjoner hvor oppdretter ikke kan vise til kjent status på foreldrene.

L2hga nedarves recessivt - altså trenger man to kopier av genet (ett fra hver av foreldrene) for å bli syk, men man kan være frisk bærer av genet. Alle Staffordshire Bull Terriere som benyttes i avl SKAL ha kjent L2hga-status slik at man ikke risikerer å pare to bærere og dermed produsere syke avkom.
Dersom du har DNA-testet din hund, men ikke har sendt inn for registrering i dogweb ber vi om at dette ihvertfall sendes til Styret i Rasegruppen så vi kan samle informasjon rundt disse tilfellene.

🚨 DEL GJERNE INFORMASJONEN 🚨
Dette MÅ bli kjent blandt staffeiere i Norge før det går galt!
Rasegruppen oppdaterer når mer informasjon foreligger.

 Oppdrettermøte gjennomført 5. November

Vi takker for deltagelse på vårt andre oppdrettermøte med online streaming. 
Dette var denne gangen arrangert for alle oppdrettere av rasen med registrert kennelnavn.
Vi har diskutert temaer for dagen og ser frem til flere oppdrettermøter neste år.
18 stykker deltok på møtet og følgende oppdrettere var representert, enten fysisk eller digitalt;
Toxaris, Olsenstaff, Wipeoff, LykkeVennen , Stavenstaff, Wrigglebutts, SuperPaw, Dumpastaff, Norwegian Koira , Raystaff, Olsenstaff, Caliberstaff, Lunostaff, Galeostaff, Soulstealer, DaintyDiamond, Kedisto.
 

 

Vedtak på Norsk Terrier Klub's Generalforsamling vedrørende fremtidig avl på dilute (blå/fawn)

23.04.2022 har Norsk Terrier Klub avholdt generalforsamling og følgende forslag (innsendt av Silje Vo, Marianne Homlong, Ingeborg Havsø, Malin Paulsen, Isabell Danielsen, Thea Aaseth, Katrine Haraldsen, Camilla Berger og Sandra Holme) ble enstemmig vedtatt:
 
«Det skal ikke gjøres kombinasjoner hvor det pares to hunder med fargedilutasjon (blå eller fawn). Avkom av slike kombinasjoner ilegges automatisk avlssperre. Ytterliggere konsekvenser for oppdrettere som gjør slike kombinasjoner avgjøres av NKK i samarbeid med NTK».
 
Bakgrunnen for forslaget er det svært useriøse markedet som mange oppdrettere av blå hunder står bak. Vi er bekymret for dyrevelferden for avlsdyrene i tillegg til den ukritiske utvelgelsen av avlsdyr så lenge de produserer avkom med fargen blå.
I tillegg rammer sykdommen CDA kun hunder med dilute fargegen og vi tror det er store mørketall rundt denne sykdommen som ofte blir diagnostisert som allergi uten videre utredning som bekrefter CDA (ved biopsi).
Ved å utelukke avl på hunder med dilute fargegen vil vi både redusere det useriøse markedet samtidig som at risikoen for CDA blir mindre.
Styret i Rasegruppen for SBT ser på vedtaket som en seier for rasens fremtid i Norge og venter på at vedtaket behandles hos NKK i Oktober.

 


 Nytt ved import av Staffordshire bull terrier!

Gjelder for import fra og med 1.juli 2021.
Det skal nå kun tas blodprøve av hunden i Norge etter ankomst, (altså ikke lenger blodprøver i fødelandet før import).
Prøven skal sendes til Laboratorium for Medisinsk genetikk ved Veterinærhøyskolen, NMBU. ID-merking skal kontrolleres, og Skjema 2 skal fylles ut og sendes inn sammen med prøven.

I en overgangsperiode frem til 1.september aksepteres både prøver tatt i hjemlandet før import og prøver tatt i Norge etter ankomst.


 

Styret informerer

Det vil nå ikke være en valpeformidler i Rasegruppen da det sjelden eller aldri er valper å formidle til de som tar kontakt. På grunn av den høye etterspørselen etter valper får de fleste oppdrettere solgt de valpene de har på egenhånd. Vi ønsker alikevel å hjelpe de som er på jakt etter valp og har utformet en «valpekjøpsveileder» med gode råd til deg som ønsker å kjøpe en Staffordshire Bull Terrier.

Dere må ta jobben selv med å kontakte oppdrettere, og ja, det kan være en tidkrevende og lang prosess, men ha is i magen og vent på den rette valpen med best mulig forutsetninger og med en oppdretter som stiller opp og veileder hele hundens liv.
Link til valpekjøpsveileder, klikk her
Ved henvendelser til styret ta kontakt på epost: staffordshirebull@norskterrierklub.no
(merk at styret ikke kan anbefale oppdrettere eller valpekull og vi henviser til valpekjøpsveilederen)


 

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44