Lykke i talenttroppen til landslaget

Det norske landslaget i rallylydighet tas ut hvert år etter NM og består av 5 ekvipasjer og 1 reserve. Uttaket blir gjort fra talenttroppen til landslaget. Som første Staffordshire Bull Terrier finner vi "Lykke" med mulighet for plass på landslaget.
 

Dette er en liten historie om Lykke som er en Staffordshire Bull Terrier tispe på 7 år med mange talenter.Lykke og jeg startet å trene rallylydighet høsten 2014 og deltok i vår første konkurranse året etter. Lykke er en frøken med sterke meninger og vi hadde mange utfordringer på vår vei gjennom klassene – men så endelig sommeren 2017 ble Lykke offisiell rallylydighetschampion.
Rett etter det måtte Lykke opereres for patellaluksasjon, og trening ble satt på pause.

Etter opptrening kom vi tilbake og klarte å kvalifisere oss til NM finalen i 2018, 2019 og 2020 med en 9. plass i 2020 som beste resultat.


Men hva gjør man så når «alt» er oppnådd?

Jo da finner man nye ting å trene på og for oss ble det nordiske rallyøvelser. Øvelsene her har mye likhet med de norske, men reglene er mye strengere og en del av øvelsene er også vanskeligere. Her er det pirk på hvert eneste moment og trening krever mye av både hund og eier. Blant annet får hunden ikke lov å være i mer enn 45 graders vinkel fra eier i alle bevegelser, også vendinger og sidebevegelser. Dette krever MYE trening på bakpartskontroll.

Nordisk rally er et offisielt samarbeid mellom de 4 nordiske landene forankret gjennom NKK og det arrangeres hvert år nordisk mesterskap der beste land kåres. Første konkurranse var i 2019,  men dessverre har korona forhindret mesterskap i 2020.

Det norske landslaget i rallylydighet tas ut hvert år etter NM og består av 5 ekvipasjer og 1 reserve. Uttaket blir gjort fra talenttroppen til landslaget og det er denne troppen Lykke og jeg nå har kvalifisert oss til. For å bli kvalifisert måtte vi først trene mye på de nordiske øvelsene også sende inn en film der vi går en nordisk bane. I tillegg til å kunne vise at vi kunne gå nordiske øvelser måtte også gode resultater i rallyringen dokumenteres.

Landslagsledelsen vurderte så vår søknad og bestemte hvem som skulle bli tatt ut til talenttroppen. I begynnelsen av desember fikk vi beskjed om at vi var tatt ut – som første Staffordshire Bull Terrier! Som fører er jeg sprekkeferdig av stolthet og også ganske ydmyk for at vi nå får en sjanse til å kanskje kunne komme på landslaget. Men konkurransen er hard og vi må bare trene på! Heldigvis elsker Lykke å trene og lillesøster Boble som også er en staff er minst like ivrig, så sånn sett er vi heldige.

Mange spør meg også om hvordan vi trener og får til det vi gjør? Svaret er ikke så enkelt men jeg fokuserer på lek og moro i treningen slik at hundene alltid synes det er positivt. Korte økter og masse godbiter gjør at motivasjonen er på topp. I tillegg bruker jeg ofte shaping og klikker og opplever at når hunden får en del frihet og blir belønnet for rett adferd med klikker læres øvelsene enklere inn. Jeg passer også på å variere treningen og ikke bare trene rally; Smeller, apportering og ulike styrke/balanseøvelser trener vi også jevnlig og alt er like gøy! I tillegg får de bare være hunder også, gå lange turer og snuse eller en lang lat dag på sofaen.


Som avslutning har jeg lyst å slå et slag for trening! Sett i gang og gjør noe gøy med hunden, dere trenger ikke masse utstyr og treningslokaler, stuegulvet fungerer utmerket. Meld dere på et kurs om dere trenger for å komme i gang, eller tren sammen med noen andre. Dette bygger selvtillit og sterke bånd mellom hund og fører. Du vil ikke angre!

Skrevet av eier, Karen Årseth

 

(+47) 97 47 49 44