Otto - Veien til Norsk viltspor Championat

Veien til Norsk viltspor Championat
- av Ingvild Lungård Nolte

 

I 2010 meldte vi staffen vår Otto på blodsporkurs. Vi var to deltakere og fikk derfor rikelig med tips, råd og veiledning på kurset.

Blodspor er noe både jeg og Otto syns var veldig gøy og spennende. En fin aktivitet som man kan utøve de fleste steder, så lenge man har blod, godbiter, sporsele og sporline!
Vi ble rett og slett litt bitt av basillen - begge to!

Året etter gikk vi opp til prøve og Otto ble godkjent ettersøkshund allerede på første forsøk. For å bli ettersøkshund må du ha minst 2. premie på blodsporprøve (i blodspor legger en sporlegger/dommer ut sporet - og hunden må følge dette sporet som er minst 12 timer gammelt med momenter som: vinkler, opphold, sårleie, utrede tapsarbeid, start og stopp.) i

For å bli godkjent ettersøksekvipasje må hunden ha minst 7 poeng på fersksporprøve. (På fersksporprøver følger hund og fører observere elg minst et døgn før i et område, og deretter følge ferskspor, vise interesse og følge denne minst 30 minutt sammen med dommer. I tillegg må hunden kunne utrede dersom den får tapsarbeid)

Neste prøve gikk over all forventing - Otto tok sin første 1.premie i 2012 og jeg var i eksase! Nå manglet vi bare 2 førstepremier før tittelen var i boks.
Med godt mot meldte vi på vår første ordinære blodsporprøve (terminfestet prøve) - leide oss hytte og var klar for å hanke inn fler 1.premier. - Det gikk ikke helt etter planen. 29 grader og steiksol gjorde ikke sporsøket lett - og når det atpåtil flyr opp ei rype og setter Otto helt ut av spill - dommern var snill og ga oss en 3 premie.

Vi ga oss ikke så lett - og trente videre, i all slags vær. Nå skulle vi være forberedt.
 

I 2013 dro vi på nytt på ordinær prøve - utrolig nok i samme værtypet som året før. 29 grader og steiksol, klegg og veps! Treninga hadde heldigvis hjulpet på og 1.premie var i boks! - Otto ble ranket som prøvens 4. beste hund. Vi var storfornøyd!

Dagen etter var forventningene skyhøye - kunne han klare siste 1.premien og slå til med championattittelen?


Nei, denne gangen ble det stang ut. Ikke fordi han ikke gikk etter sporet, men fordi dommeren mente han holdt noe høyt tempo. Sånn er det i sporverden noen ganger, smak og behag.

Mannen i huset lot seg overtale til en 5 timers omvei, når vi skulle på ferie. Prøven var meldt på og dommer ventet på oss. En sen kveld, 1. august 2013 sporet Otto seg inn til en flott 1.premie og ble dermed Norsk Viltspor Champion - som Norges første Staffordshire bull terrier! Det ble en lang kjøretur og vi var ikke fremme før langt på natt, men helt klart verdt det!


I årene etter har vi kosa oss med trening, Otto ble lånt bort til noen gode venner av oss som jakter elg i 2015. Før den tid gikk han opp til ettersøksgodkjenning med ny fører og hadde ettersøksavtale med jaktlaget i 2 år. Vi har også hatt han med på jakt selv.
Det et utrolig hva disse Staffene kan trenes opp til!
 

 

(+47) 97 47 49 44