Om rasen

TJT er en aktiv og kvikk terrier, med de beste jaktegenskaper i behold. Rasen er en arbeidsterrier; til bruk for jakt over og under bakken. Den er meget utholdende. Rasen er også egnet til vakthhund, da den er mistenksom ovenfor fremmede.

 

Egenskaper  og historikk

Den første tyske jaktterrier kom til Norge, fra Danmark, en gang i begynnelsen av sekstitallet. Rasen ble godkjent av FCI i begynnelsen av trettitallet. Tyskerne hadde da, etter lang tids arbeid, kommet frem til en type hund som var en allround hund, til forskjellige former for jakt. Dette skulle være en hund som kunne apportere lett hårvilt og fugler, over bakken og under bakken skulle den sprenge ut grevling og rev i dennes hi. Rasens standard sier at dette skal være en rektangulær hund, med skulderhøyde opp til 40 cm. for hannhunder, og noe mindre for tisper. Av farge er den sort med brunt, som er det mest alminnelige. Det er også to fargevarianter til, som også er tillatt. Dette er mørkebrun, med lysere flekker; og melert i sort.

Vekt: 7 —10 kg.

Bruksområde

Først og fremst en kortjagende hund, med los, ag støtende hund på rådyr.

Men rasen brukes også til andre former for jakt:

  • Jager rev og grevling i hi, apporterer fugler og småvilt på land og i vann,
  • Tar stålos på grevling.
  • Lokaliserer og markerer mink og mår med los.
  •  Gjør ettersøk med sporsele, men kan også slippes, for å ta igjen påskutt vilt, som går raskt unna.
  • Drar skadd vilt ned på bakken, og avliver det.
  • Kan takle så stort vilt som rådyr,
  • Har betydelig jaktinstinkt på rovdyr

Pels

Ruhåret eller glatthåret, fast og tykk, med god underull.

Mye pels på innsiden av buken og beina. Ruhårsvarianten bør strippes ned noe mot vinteren, da snø og annet har lett for å feste seg i en slik pels, hvis denne er for lang. Ellers er det bare børsting, en gang i mellom.

 

Helse

Som hos alle andre raser, kan det dukke opp enkelte tilfeller av arvelige sykdommer, men rasen kan ikke sies å ha noen spesiell lidelse. Det finnes ingen avls restriksjoner vedrørende helse.

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44