Om rasen

RASEBESKRIVELSE

West Highland White Terrier, også kalt Westie, er en glad og positiv hund, veier ca. 8 kilo og måler ca. 28 cm over manken. Kroppen skal være kort og kompakt. Det som er karakteristisk er hodet, som skal være rundt med små, stående ører og et våkent uttrykk med mørke øyne og sort nese. Halen skal bæres rett opp og se ut som en omvendt gulrot. Pelsen skal være ren hvit med strie hår ytterst og med kort, bløt underpels.
Westien er en lærevillig hund, med stor tillit til sine eiere. Oppdragelsen er viktig, selv om den er en liten rase. Nye eiere anbefales derfor å ta et dressurkurs eller valpekurs. En Westie liker seg like godt i sofaen som i skogen. Dette er en typisk all-round hund for de fleste familier, glad i barn og andre hunder. Med den rette opplæringen og godt stell, har den lykkelige eier en trofast følgesvenn i opptil 14 – 15 år.

 

LITT HISTORIE
Westie har sitt opphav i Storbritannia. Tidligere ble små terriere brukt til jakt på rev og grevling i det skotske høylandet. Når det ble født hvite valper i kullene, ble de fleste avlivet. Men etter hvert fant noen ut at den hvite fargen var en stor fordel under jakt. For det første var de godt synlig på lang avstand og for det andre var de lettere å skille fra reven når denne ble drevet ut av hiet.
Æren for rasen er blitt tillagt den skotske oberst Malcolm fra Argyllshire, som var en av de første til å avle kun på hvite terriere. I 1907 fikk rasen sitt endelige navn og ble godkjent som egen rase av den engelske kennelklubben. Dette er nesten hundre år etter at de første hvite hundene med store likheter med Westien ble avbildet på malerier i England.


Mer detaljert historikk om rasen i Norge finner du i følgende dokumenter:

Historikk 1900 - 1983, trykk her

Historikk 1983 - 2009, trykk her

 

RASEKOMPENDIUM for Westie finner du her

NKK's rasebeskrivelse for West Highland White terrier (rasestandard) finner du på denne linken

 

GODE RÅD

Vi gjengir her noen gode råd som det også har vært skrevet om tidligere i Westiebladet, men gode råd kan aldri gjentas for ofte.

Rød pels

Spesielt på poter og i skjegg, er noe mange Westier har, særlig i perioder med mye fuktighet. Det dukker stadig opp spørsmål fra Westie-eiere om hva man skal gjøre for å bli kvitt rødfargen. Her kommer tre råd om saken, så få man prøve seg frem og se hva som virker. Vær oppmerksom på at det røde som allerede er i pelsen gjerne ikke forsvinner helt før pelsen er vokst ut igjen, men man kan forhindre fortsatt rødning av pelsen. Etter nok behandlinger vil du se at innerste del av pelsen er blitt hvit og fin.

Fungoral shampo

Kjøpes på apotek. Vask poter/skjegg 2-3 ganger i uken i begynnelsen, senere en gang i uken. Masèr shampoen godt inn og la den virke i minst 5 minutter. Skyll godt og føn pelsen tørr. Drøy shampo, noen dråper er nok.

FURST AID

Medisinsk shampo for hunder, selges hos utvalgte zoo-forhandlere, hundesalonger og nettbutikker. Føres bl.a. hos Trines Hundesalong og Hund-1 (nettbutikk). Brukes på samme måte som Fungoral, men la den virke i 10 min. Kan brukes på hele hunden, og er veldig bra om du har en Westie med sensitiv hud/hudproblemer. For helvask blandes den ut med 6 deler vann, så den er drøy i bruk. For rød pels er den mest effektiv ublandet.

Hydrogenperoksid NAF 3%

Kjøpes på apotek, er egentlig ment å brukes til gurglevann, men har også vist seg å ha bra effekt på røde labber. Pelsen kan enten gjennomfuktes og deretter fønes tørr, eller så kan man fukte en bomullsdott godt og gni på de røde partiene, dette kan gjøres 2 ganger om dagen i begynnelsen. Uansett hva du velger må du gjenta behandlingen helt til du ser resultat, noe som kan ta litt tid. Må ikke brukes på hunder med sår eller eksem på labbene.

Uansett hvilken av metodene du forsøker for å ta bort rød pels, så er det veldig viktig å tørke labber og skjegg godt hver gang hunden har blitt våt eller fuktig.

GODE RÅD OM FORING AV WESTIE - NY 16.02.2017

Resultater av den store helseundersøkelsen 2014:

KOMPLETT SVAR-MATERIALE >>>

SAMMENDRAG >>>

HELSE

Dessverre finnes det noen arvelige sykdommer hos Westie, de fleste forekommer heldigvis i liten utstrekning. Det er viktig å kjenne til både fordeler og ulemper ved enhver hunderase. Seriøse oppdrettere skal ha god kunnskap om arvelige sykdommer som kan oppstå, informasjon om dette skal du alltid forvente å få i forbindelse med valpekjøp.
Skulle din Westie bli rammet av en defekt/sykdom, er det viktig at du informerer oppdretteren snarest mulig.

De mest kjente sykdommene er:

● Allergier/hudlidelser
● Legg Perthes sykdom
● Craniomandibulær Osteopati CMO
● Patella-luxasjon (løse kneskåler)
● Juvenil katarakt
● Hofteleddsdysplasi (HD)

Du kan lese mer om sykdommene her>>

For oppdrettere: Se informasjon om Gentest CMO (craniomandubulær osteopati) under Linker

Ved universitetet i Bern, Sveits, er det utviklet en gentest for CMO, som ble tatt i bruk i desember 2012. Det anbefales derfor at hunder som er beslektet med individer som er anleggsbærer eller mistenkes å være anleggsbærer, tar denne testen for å avklare status (fri, anleggsbærer eller syk).

Gentesten gjennomføres ved å sende en blodprøve med et utfylt skjema til Institut für Genetik, Universität Bern. Gå til Linker for å få informasjon fra Universität Bern.

Postboks 90, Økern, 0508 Oslo

(+47) 97 47 49 44